Slovenija
25 ogledov

Privatizacija le brezglavo polnjenje proračuna

Dušan Semolič Boštjan Tacol
Sindikati za ponedeljek pripravljajo protest proti privatizaciji državnih podjetij glede katere ni nobene prave strategije.

Sindikati bodo v ponedeljek ob 11. uri pred poslopjem vlade organizirali protestni shod proti privatizaciji. Pol ure kasneje pričakujejo sprejem pri predsedniku vlade. Izročili mu bodo svoje zahteve, med katerimi je takojšnja zaustavitev postopkov prodaje podjetij, saj da zanje ni ustvarjenih ustreznih pogojev.

"Privatizacija za brezglavo polnjenje proračuna"

Kot so danes na novinarski konferenci poudarili predsedniki vseh sedmih sindikalnih central, pogojev za privatizacijo ni, saj da ni strategije, ki bi odgovorila na pomembna vprašanja razvoja Slovenije in ki bi podala odgovor na vprašanje, kaj prodaja državnih podjetij pomeni za zaposlene. Glavni cilj prodaje je po njihovem le brezglavo polnjenje proračuna.

Sindikati niso proti prodaji, temveč proti razprodaji, poudarjajo. Za transparenten proces privatizacije je treba najprej zagotoviti ustrezne pogoje, med katerimi so popravki prevzemne zakonodaje, okrepitev državne institucije v postopkih ter zaščita sindikalnih zaupnikov in predstavnikov delavcev v organih upravljanja oz. nadzora.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je opozoril, da prodajajo zelo uspešna podjetja, ki prinašajo dobičke v proračun, poleg tega pa ni mogoče spregledati nevarnosti prodaje teh podjetij za zaposlene. "Kapital, ki prihaja, je lahko takšen ali drugačen, tako domač kot tuj. Ni pa mogoče spregledati, da želi v velikem delu podjetja pokupiti tvegan kapital, ki stremi le k dobičku, praviloma na račun zniževanja stroškov dela," je dejal in poudaril nujnost zaščite delavcev v teh postopkih.

"Prodajo državni podjetih smo obljubili Bruslju"

Odgovori na vprašanja, zakaj prodajamo državna podjetja, so po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja različni, najbolj problematičen pa je po njegovem ta, da smo to obljubili Bruslju. To je, kot je dejal, problematično zaradi polkolonialnega razmerja, ki ga imamo do evropske centrale.

Po Štrukljevem mnenju je problematičen tudi odgovor, da je država slab gospodar. To, sicer ideološko stališče je treba po njegovem popraviti: "Če letališče in telekom prodamo nemški državi, je treba reči, da je slovenska država slab lastnik, sicer pa so druge države, kot je Nemčija, čisto v redu lastniki." Z njim se strinja tudi predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi, ki je postopke privatizacije označil za netransparentne.

Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber pa je ocenil, da je država pri napovedani prodaji 15 podjetij izgubila kompas. "Pri Aerodromu Ljubljana in Telekomu Slovenije prodajamo tudi infrastrukturo, vse to pa se v Sloveniji spremlja povsem nekritično. Ali bomo po tej poti nekritično prodali tudi železniško in pristaniško infrastrukturo?" je vprašal in dodal, da bi lahko vse to kasneje potemtakem vodilo tudi v prodajo javnega šolstva in javnega zdravstva.

DZ je sklep o privatizaciji 15 podjetij v državni lasti sprejel še v prejšnjem mandatu na predlog vlade Alenke Bratušek. Zdajšnja vlada bo po napovedih premiera Mira Cerarja ta postopek nadaljevala oziroma ga celo pospešila. Privatizacijo želijo poleg sindikatov zaustaviti tudi v ZL, za kar si prizadevajo na današnji seji odbora DZ za finance, ki pravkar poteka.

Komentarjev 8
  • mph 20:03 06.november 2014.

    Ha, ha, ha, ... me vedno zabava videt koliko janševikov je online ... :-)))

  • mph 20:02 06.november 2014.

    Na zdaj! Semolič je svoje agente infiltriral tudi v Belgijo!!!http://www.dnevnik.si/svet/vec-deset-tisoc-ogorcenih-belgijcev-na-protestu-proti-vladni-varcevalni-politiki-foto:-)

  • mph 19:48 06.november 2014.

    Nemogoče! Janša je v svoji prvi vladi naredil finančne zaloge za 50 let, nemogoče, da so rdečuhi že vse porabili?!? :-))