Slovenija
14 ogledov

Privatizacije ne bo

Zoran Janković Nik Rovan
Umik. Janković pred razpravo umaknil člena o omejitvi dogodkov na Prešernovem trgu.

Ljubljana. “Omejitev dogodkov na Prešernovem trgu bo umaknjena do predloga odloka. Namen je bil dober – da na njem ne bi bilo preveč dogodkov ter da bi bili ti še na Kongresnem trgu in Trgu republike, ko bo ta prenovljen.” S temi besedami je ljubljanski župan Zoran Janković na včerajšnji seji mestnega sveta verjetno ustavil ofenzivo o privatizaciji Prešernovega trga, ki so jo napovedali v SDS.

Le na Prešercu ne
V osnutku odloka o posebni in podrejeni rabi javnih površin je v 24. in 25. členu zapisano: “Javna prireditev ali javni shod se lahko organizirata na javni površini Mestne občine Ljubljana (MOL), razen na Prešernovem trgu. Javna prireditev, ki jo organizira MOL ali je MOL njena pokroviteljica ali sofinancerka, je dovoljena tudi na Prešernovem trgu.” Zato je svetnik SDS Anže Logar pred županovo odločitvijo poslal pismo, v katerem je zapisal: “Janković Ljubljančanom odvzema možnost zborovanja na Prešernovem trgu.
Omejuje osrednji slovenski prostor političnega udejstvovanja, razen če je On organizator, pokrovitelj ali sofinancer.”
Logar se ni strinjal niti s tem, da MOL odloči, kje bo imel kdo javno prireditev. Dodal je, da bo Lista Zorana Jankovića zagotovo dobila Prešernov trg, medtem ko stojnic SDS pred volitvami zagotovo ne bo v središču mesta, ampak bodo kje na obrobju. “Lahko ste v Stožicah, ker potrebujete več prostora,” mu je predlagal Janković, Logar pa mu je odvrnil: “Naš odbor si ne more privoščiti tako visoke najemnine, kot je 18 tisoč evrov.”

Če Janković spornih členov ne bi umaknil, so v SDS že napovedali, da bi vložili ustavno pobudo oziroma zahtevo za presojo, ali je odlok v skladu z ustavo in zakonom o javnih zbiranjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.