Slovenija
85 ogledov

Privezi le za domačine

“Tisti, ki imajo barko, daljšo od osmih metrov, nimajo tu kaj početi,” meni Maur Žurnal24 main
Koper. Po novem le plovila do osem metrov, lastniki pa morajo v Kopru živeti vsaj pet let.

V naše uredništvo smo prejeli pismo bralca, ki sicer ne želi biti imenovan, meni pa, da je novi koprski občinski odlok o pristaniščih diskriminatoren.

Do osem metrov

Občinski svet Mestne občine Koper (MOK) je namreč decembra sprejel, 22. januarja pa v uradnem listu objavil odlok o pristaniščih, ki določa, da lahko za komunalni privez zaprosijo le občani, ki imajo najmanj pet let nepretrgoma stalno prijavljeno prebivališče v MOK. Med novostmi je tudi ta, da so lahko na komunalnih privezih v Kopru privezana le plovila do osem metrov dolžine. Vsi dozdajšnji najemniki, ki teh pogojev ne izpolnjujejo, morajo svoja plovila odstraniti v roku šestih mesecev. Mauro Jakomin, eden od lastnikov plovil v koprskem Mandraču, meni, da je stanje tam zelo neurejeno, saj imajo nekateri celo po tri ali štiri priveze, mnogi pa sploh niso domačini.

Od 91 do 220 evrov
Koliko je takšnih lastnikov, ki bodo morali odstraniti svoja plovila s komunalnih privezov, nam niti na Komunali Koper (upravitelj občinskih pristanišč) niti na koprski občini zaradi dopustov pristojnih včeraj niso povedali. V Marini Koper pa večjega tovrstnega povpraševanja za zdaj še ne opažajo; do zdaj se je pri njih zglasila samo ena oseba. Pristojbina za komunalni trajni privez je sicer odvisna od dolžine plovila. V koprskem Mandraču in ustju Badaševice je na podlagi cenika Komunale Koper pristojbina za plovila do 3,99 metra dolžine 91 evrov, za plovila od 6,50 do 6,59 metra pa 220 evrov na leto. Za primerjavo, v Marini Koper je samo cena mesečnega priveza za plovilo, dolgo od šest do sedem metrov, 471 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.