Slovenija
315 ogledov

Privilegirancem sodijo na skrivaj

slovenija 29.09.10 Biserka Simcic, ministerstvo za zdravje, foto: nik rovan Nik Rovan
Kradla informacije. Simčičeva obsojena na “javnem” naroku, o katerem javnosti niso obvestili.

Danes ob 8.30 bi se moralo na okrajnem sodišču začeti sojenje Biserki Simčič, nekdaj zaposleni v Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto, zdaj uslužbenki ministrstva za zdravje. Sojenje je bilo preklicano, saj je bila Simčičeva že maja obsojena zaradi kršitve tajnosti podatkov, zlorabe osebnih podatkov in napada na informacijski sistem in mora zato plačati šest tisoč
evrov kazni.

Na predobravnavnem naroku, na katerem ni bilo javnosti, je priznala, da je dobro leto, tudi potem ko je že delala na ministrstvu, s pomočjo gesel skoraj vsak dan odpirala elektronsko pošto 31 nekdanjim novomeškim sodelavcem; tako vodstvu SB kot zdravnikom, in nekatere podatke pošiljala na svoj elektronski naslov.

Simčičeva je bila obsojena 23. maja, dan za tem pa je uslužbenka okrajnega sodišča novinarje, ki so imeli dovoljenje vrhovnega sodišča za snemanje “današnje” obravnave, obvestila, da je zadeva preklicana. Vendar pa novinarjem ni povedala, da je sojenje preklicano zato, ker je že končano in sodba pravnomočna.

Pot v tujino

"Predobravnavni narok je bil na predlog strank opravljen prej, saj je zagovornik Dušan Medved sodišče obvestil, da bo Simčičeva 6. junija v tujini," prikrivanje naroka pojasnjujejo na okrajnem sodišču. Sodnica Melita Perko se je s predlogom strinjala, prav tako višji državni tožilec Srečko Hočevar. "Predobravnavni narok ni bil objavljen na spletni strani, saj ga ni razpisalo sodišče, ampak je bil opravljen s soglasjem in na predlog strank, je bil pa javen," vztrajajo na sodišču, čeprav zanj razen vpletenih ni vedel nihče. In zakaj niso že prej preklicali napovedane junijske obravnave? "Zaradi previdnosti, če se stranke ne bi zglasile na dogovorjenem majskem naroku," odgovarjajo s sodišča.

Vrhovno bo preverilo

"Okrajno sodišče v Novem mestu je opustilo pravilno ravnanje glede javnosti," se je odzvalo Vrhovno sodišče RS in dodalo, da ga na podlagi našega obvestila celoviteje preverjajo.

Komentarjev 10
  • Marjan Šajtegel 10:15 21.junij 2013.

    pomota Scott, to ni Simonca, je pa zgleda enako pokvarjena!

  • Scott 14:28 07.junij 2013.

    V kolikor bi njej sodili javno ali javneje bi bila to še ena velika sramota za predsednika Pahorja, kaj ni bila dovolj že črna gradnja bazena in adaptacija hiše s strani Vegrada in prodaja letalskih vozovnic Pahorjevi vladi s strani ...prikaži več njenega(zdaj že bivšega)partnerja?

  • Žurnalček 09:01 07.junij 2013.

    Kaj ta še dela v javni službi !!!!!!!!!!!!!!!!