Slovenija
25 ogledov

Prizemljeni urejajo dokumentacijo in letijo športno

(Slika je simbolična.) Sutterstock
Poleti z balonom. Komercialnih poletov še vedno ni, saj agencija zaradi zahtevnega postopka še ni izdala nobenega dovoljenja.

Vojko Zupan iz balonarskega kluba Letimo pravi, da imajo okoli od tri do štiri tisoč evrov izpada dohodkov na mesec. Pričakuje, da bodo dovoljenje dobili še letos. Leti s potniki so sicer prepovedani od 25. avgusta, agencija pa je prepoved izdala, ko so na ministrstvu, pristojnem za promet, ugotovili, da noben balonar nima dovoljenja za komercialne polete. Pred enim mesecem so nato objavili operativno tehnično zahtevo, na podlagi katere je do zdaj 13 balonarjev zaprosilo za ustrezno dovoljenje. Izdanih je bilo pet dovoljenj za skoke s padalom v tandemu in eno dovoljenje za jadralno padalstvo oziroma zmajarstvo, po eno za vsakega pa je v postopku.

Le ena dopolnitev

Tiskovna predstavnica agencije Polona Vagaja Hribar je povedala, da pri tandemih za padalce, jadralne padalce in zmajarje ni težav, pri balonarjih pa je postopek daljši in zahtevnejši, saj temelji na certifikaciji vsakega balonarja. Pojasnila je, da v postopku pregledajo operativni priročnik, vzdrževanost balona ter se pogovorijo z odgovornimi ljudmi in glavnim pilotom. Balonarji pa morajo opraviti tudi demonstracijski let in pokazati prostore. “Vsi balonarji so bili tudi pozvani na dopolnitve vlog, za kar imajo 60 dni časa. Do zdaj smo dobili le eno dopolnitev,” je dodala. Da je postopek zapleten, je potrdil Aleš Švagelj iz balonarskega podjetja Abstel, kolikšen je njihov izpad dohodkov, pa ni želel izdati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.