Slovenija
80759 ogledov

Prižgali oranžni alarm. V teh krajih bo najhuje.

Neurje
Povečana možnost za pojav krajevnih neurij.

Po 12. uri bodo neurja zajela celo Slovenijo

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je pravkar izdala oranžno opozorilo, saj bo danes sredi dneva, popoldne in v noči na soboto ob nevihtah povečana možnost za pojav krajevnih neurij predvsem v obliki močnih in dolgotrajnih nalivov in sunkov vetra.

ARSO opozorilo za 24. 7. 2020 | Avtor: Arso Arso
"V višinah je iznad Atlantika proti severnemu Sredozemlju prodrla hladna zračna masa. Nad severno Italijo je nastalo plitvo ciklonsko območje, ki se bo tekom današnjega dne pomikalo proti vzhodu in bo do sobotnega popoldneva vplivalo tudi na vreme pri nas," pravijo vremenoslovci na ARSO.

Od sredine dneva bodo spet pogoste plohe in nevihte, nastajala bodo tudi krajevna neurja z močnimi in dolgotrajnimi nalivi ter spremljajočimi močnejšimi sunki vetra, predvsem na vzhodu pa ni izključen pojav toče, pravijo na ARSO. V južni in vzhodni Sloveniji bo do sobote dopoldne po njihovih napovedih lahko krajevno padlo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Pričakujejo, da lahko v Pomurju pride tudi do zastajanja vode na ravninskih predelih. Ob morju pa bo možna tramontana s sunki do okoli 80 km/h.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Vreme bo nestanovitno tudi v vseh sosednjih pokrajinah, saj se bodo pojavljale krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte.

Vremenoslovci portala neurje.si pa napovedujejo, da bo največja verjetnost za nastanek močnejših neviht na jugu in vzhodu države, a se lahko pojavijo tudi drugje. Dodajajo, da bodo največ nevšečnosti povzročali močni, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi. "Glede na nekatere meteorološke modele lahko zlasti na vzhodu države lokalno pade več kot 100 mm dežja, kar bi povzročilo lokalne hudourniške poplave," še opozarjajo. 

Na vzhodu bo tudi jutri deževalo

Jutri bo na zahodu Slovenije delno jasno, v vzhodni polovici Slovenije pa bo občasno še deževalo, napovedujejo vremenoslovci. Drugod bo dopoldne oblačno, najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne pa od 22 do 27 stopinj Celzija. V Alpah bo popoldne nastala kakšna nevihta, še pravijo na ARSO.

Tudi sinoči so v Sloveniji padavine gasilcem povzročile nemalo preglavic, več podrobnosti lahko preberete na tej povezavi.

Dež in veter Huda ura Slovenija Voda sinoči poplavljala kleti, nocoj ne bo nič bolje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam1 08:35 26.julij 2020.

    S temi alarmi povzročite veliko več škode in panike med ljudmi,kot pa samo ne-vreme,ko se pa vaša napoved za kakšen del države uresniči skoraj tako pogosto kot zadetek na loteriji,se pa širokoustite,kako so se vaše napovedi uresničile.Za vse bi bilo ...prikaži več boljše,če bi malo umirili te konje....