Slovenija
244 ogledov

Prižgite virtualno svečo kadarkoli

Ker so odpadne nagrobne sveče lahko onesnažene z nečistočami, je postopek predel Žurnal24 main
"Predniki vam ne bodo zamerili, potomci vam bodo za to hvaležni", je moto akcije ministrstva za okolje. Slovenci namreč vsako leto ustvarimo za 67 metrov visok kup odpadih sveč.

Znano je, da smo Slovenci pri prižiganju sveč rekorderji. Povprečen Slovenec okrog dneva spomina na mrtve na pokopališčih prižge šest sveč, v vsem letu pa več kot dvanajst. To s seboj prinese tudi ogromne količine odpadkov.

67 metrov visok kup

Po podatkih Arsa je bilo samo v letu 2010 v okviru obeh skupnih načrtov zbranih 2.361.970 kilogramov odpadnih nagrobnih sveč. To statistično pomeni, da povprečno vsaka tona odpadnega materiala porabljenih sveč predstavlja en kubični meter volumna. Če bi omenjeni odpadek odložili na površino, ki jo predstavlja kvadrat s stranicami deset metrov, bi vsako leto dobili 67 metrov visok kup.

Premislimo o nakupu

K zmanjšanju števila odpadnih sveč Slovence v sklopu ene izmed obveščevalnih akcij poziva tudi ministrstvo za okolje. Cilj akcije je predvsem ozaveščanje ljudi o pravilnem ravnanju z odpadki. Menijo, da se ljudje premalo zavedamo, da odpadki ne nastajajo kar sami od sebe. "Običajno pri kupovanju izdelkov sploh ne razmišljamo o tem, da bo nakup ali del tega nakupa prej ali slej končal med odpadki. Noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati," pravijo na ministrstvu.

Kupujmo izdelke za večkratno uporabo

Zato je dobro, da se tega zavedamo na vsakem koraku. Količino odpadkov lahko zmanjšamo z nakupom izdelkov za večkratno uporabo ali z dolgo življenjsko dobo, brez nepotrebne ali s povratno embalažo, nove modele kupujemo šele, ko so stari iztrošeni, premislimo o uporabni vrednosti izdelkov, ki jih že imamo doma, in podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.