Slovenija
25 ogledov

Prizna le (pošten) prevzem

Slovenija 23.04.2013 Bosko Srot, sodisce, sojenje, kazenska zadeva zoper Boska S Saša Despot
Zloraba položaja. Boško Šrot ne razume, zakaj mora spet na sodišče.

"Obtožnice ne razumem. Ne vem, ali mi tožilstvo očita oškodovanje družbe ali pridobitev koristi. In kako naj priznam nekaj, česar sploh ne razumem? Lahko priznam, da sem storil menedžerski prevzem, nisem pa storil kaznivih dejanj. Priznal bom krivdo, če mi tožilstvo pove, kako sem se okoristil," poudarja nekdanji šef Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je zavrnil ponudbo ljubljanskega sodišča, naj sam prizna domnevno zlorabo direktorskega položaja in se v zameno za to s tožilstvom pogodi za kazen.

Februarja gre zares

Ker Šrot krivde ne namerava priznati, mu bodo konec februarja začeli soditi zaradi domnevno spornega financiranja (na koncu spodletelega poskusa) menedžerskega prevzema Pivovarne Laško, ki se ga je Šrot lotil med letoma 2008 in 2009. Specializirano tožilstvo Šrotu očita, da je v želji po čim večjem lastniškem deležu v skupini družb Pivovarne Laško grobo izkoristil oziroma zlorabil Pivovarno Laško in njene hčerinske družbe. Tožilstvo bo na sojenju Šrotu poskušalo dokazati, da naj bi po prevzemu skupine družbam Pivovarne Laško odrejal sklepanje spornih posojilnih pogodb s podjetjema Infond Holding in Center Naložbe, prek katerih je poskušal izpeljati prevzem brez lastnih sredstev.

Z denarjem, ki bi ga črpali iz družb Pivovarne Laško, pa bi odplačevali bančna posojila za prevzemni projekt. "Posojila hčerinskih družb skupine Pivovarne Laško so bila nezakonita in so jim povzročila škodo. Pri tem pa so se Infond holding in povezane družbe, katerih lastništvo se konča tudi pri Šrotu, okoristile," je prepričano tožilstvo. Šrotu zato grozi osem let zapora. Skupaj z njim pa se morata na sodišču zagovarjati tudi nekdanja svetovalka Vesna Rosenfeld in nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.