Slovenija
12 ogledov

Pro plus mora plačati 105 tisoč evrov

Urad za varstvo konkurence IFP
Urad za varstvo konukrence je Pro plusu naložil kazen v višini sto tisoč evrov, zato ker naj bi ovirali postopek oziroma preiskavo.

Urad za varstvo konkurence (UVK) je zaradi oviranja pri preiskavi podjetju Pro plus naložil denarno kazen v višini 105 tisoč evrov. Na Pro plusu so že lani zagotovili, da nobena oseba ni ovirala preiskovalnih dejanj UVK. Vendar, kot piše Dnevnik, uslužbencem urada naj ne bi bilo omogočeno zavarovanje dokazov, pisarne pa so lahko zapečatili šele uro in pol po vstopu v medijsko hišo.

UVK je takrat za pomoč po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence moral zaprositi tudi policijo, ker naj bi eden od zaposlenih pri Pro plusu zaradi odsotnosti vodstva zavračal sodelovanje s pooblaščenimi osebami urada.

Kazen lahko znaša en odstotek letnega prometa

Urad lahko podjetju, ki ovira pooblaščene osebe pri izvajanju pooblastil, naloži denarno kazen v višini do enega odstotka njegovega letnega prometa v predhodnem poslovnem letu. V konkretnem primeru bi to lahko znašalo skoraj 530 tisoč evrov. Vendar se je urad odločil za nižjo kazen. Kot poroča Dnevnik, predvsem zato, ker je Pro plus kljub začetnim zapletom sodeloval v preiskavi in ker je takšno kazen izrekel prvič od uveljavitve zakona. Da je urad naložil denarno kazen podjetju Pro plus, je za časopis včeraj potrdil tudi direktor UVK Damjan Matičič.

Prijavili sta jih TV3 in RTV Slovenija

Preiskavo je urad sprožil na podlagi prijave konkurenčnih televizijskih hiš, in sicer TV3 in RTV Slovenije, ki sta Pro plusu očitali, da zlorablja svoj domnevno prevladujoč položaj na trgu televizijskega oglaševanja. Posebno ponudbo oziroma ugodnejše pogoje oglaševanja naj bi zagotavljal oglaševalcem v primeru, da oglašujejo samo pri njih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.