Slovenija
43 ogledov

Pro plus zlorabil oglaševalski položaj

Pop TV Anže Petkovšek
Agencija za varstvo konkurence (AVK) je ugotovila, da je družba Pro Plus zlorabila prevladujoči položaj zaradi ponujanja ugodnejših pogojev oglaševanja tistim oglaševalcem, ki imajo višji oglaševalski delež v družbi, so sporočili iz Pro Plusa. V družbi napovedujejo, da bodo zoper odločbo vložili vsa pravna sredstva.

V Pro Plusu, ki ima med drugim televizijska programa Pop TV in Kanal A ter spletni portal 24ur.com, navajajo, da agencija družbi sploh ni dala možnosti dokazovanja dejanskega stanja niti na ustni obravnavi kot tudi ne z zaslišanjem prič, zato ocenjujejo odločbo agencije kot nezakonito.

Ob tem v Pro Plusu navajajo, da se agencija sploh ni opredelila ali pa obrazloženo zavrnila predloženih dokazov, "ki izkazujejo, da Pro Plus niti ne more zlorabljati prevladujočega položaja".

Tako na primer za agencijo niso relevantne ugotovitve računskega sodišča o poslovanju Radiotelevizije Slovenija, po katerih je ta oglaševalcem nezakonito ponujal 86-odstotne pri oglaševanju, čeprav je seštevek nezakonitih popustov po ugotovitvah računskega sodišča presega celotne letne prihodke Pro Plus, so v sporočilu za javnost navedli v Pro Plusu.

Poleg tega opozarjajo, da je agencija kot nerelevantne zavrnila več analiz stanja medijskega trga v Sloveniji in primerjalnih študij s področja oglaševalskega trga, ki so jih pripravile ugledne domače in tuje ustanove. Prav tako pa so bili dokazi pridobljeni v okoliščinah in na podlagi določb zakona, ki jih je vrhovno sodišče ocenilo kot protiustavne in zahtevalo od ustavnega sodišča presojo ustavnosti, izpostavljajo v omenjeni družbi.

Vložili bodo vsa pravna sredstva

Tako napovedujejo, da bodo zoper odločbo "vsekakor vložili vsa pravna sredstva", prav tako bodo "o posameznih nezakonitih ravnanjih agencije tekom postopka, ki kažejo na očitne zlorabe položaja posameznikov, obvestili organe Evropske komisije".

Navedli so še, da je televizijsko okolje v Sloveniji eno najbolj konkurenčnih v Evropi, v zadnjih letih se je na novo pojavilo vsaj pet ponudnikov in neposrednih konkurentov Pro Plus, najpomembnejši celo v državni lasti. "Predvsem v kontekstu zadnjega tako lahko nekatere poteze agencije, ki je postopek v bistvenem delu vodila kot organ v sestavi vladnega ministrstva za gospodarstvo, celo razumemo," so zapisali v Pro Plusu.

Ob vsem navedenem pa v Pro Plusu ocenjujejo celoten postopek agencije kot nedopusten pritisk na neodvisnost medija in zlorabo ne le instituta varovanja konkurence, pač pa tudi institucije varuha konkurence kot take.

Postopek zoper Pro Plus je sicer agencija za varstvo konkurence (takrat še urad za varstvo konkurence) uvedla avgusta 2011 zaradi prijave konkurenčnih televizijskih hiš - TV3 in RTVS. Februarja 2012 je varuh konkurence Pro Plusu naložil denarno kazen v višini 105.000 evrov, ker naj bi podjetje oviralo pooblaščene osebe varuha pri izvajanju preiskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.