Slovenija
30 ogledov

Problem bosta veter in voda

Težave v občini Ivančna Gorica Občina Ivančna Gorica
Planinsko polje pri Postojni je že začelo poplavljati.

V številnih krajih po državi bodo tudi danes odstranjevali katastrofalne posledice vremenske ujme. Vremenoslovci opozarjajo na sunke jugozahodnega vetra in naraščajoče vode.

Po navedbah Agencije RS za okolje, bodo danes sunki jugozahodnega vetra v severovzhodni Sloveniji ter v višjih legah Koroške in Notranjske presegali hitrost 70 kilometrov na uro, kar bi lahko povzročilo nova lomljenja požledenelih dreves in konstrukcij.

Kot kaže vremenska napoved, bo na zahodu države pretežno oblačno, predvsem na gorskih pregradah bodo rahle padavine, nad okoli 900 metri kot rahel sneg. Drugod bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah še megla ali nizka oblačnost.


Pripravljajo vreče

Padavine se bodo zvečer od zahoda krepile in v noči na soboto zajele vso državo. Planinsko polje pri Postojni je že začelo poplavljati. V pripravljenosti zaradi možnih poplav so tudi druge občine na Notranjskem.

Cesta Laze-Logatec je poplavljena, zato so jo v četrtek zvečer zaprli. V občini Logatec nevarnost za poplave predstavlja ponor Jačka, ki je poln odpadnih vej. Loško polje v Loški dolini, kjer je poplavljalo pred nekaj manj kot tremi tedni, je zdaj prazno, vendar so po besedah župana Loške doline Janeza Komidarja pripravljeni na posredovanje.Tudi v občini Cerknica budno spremljajo vodostaj Cerkniškega jezera in potoka Cerkniščica.

V občini Ilirska Bistrica, kjer je narasla voda že v začetku tedna začela povzročati težave, so bile razmere najbolj kritične na območju vasi Bač, a se stanje umirja. Dežurne gasilske enote so odpoklicali s terena in zadevo spremljajo. Iz regijskega skladišča civilne zaščite bodo še danes prejeli dva tisoč dodatnih protipoplavnih vreč.

Čiščenja potrebni vodotoki po vsej državi

Žled je v struge rek in na pobočja ter v hudourniške grape zmetal debla dreves ter drug gozdni material. Obstaja nevarnost pred možnimi prenosi teh naplavin po strugah rek navzdol ter pred možnimi zamašitvami rečnih strug. Arso je zato izdal opozorilo, da tam lahko pride do poplavljanja.

Ogledali so si dela na vodotoku Gradaščica, čiščenje pa bo potrebno tudi na vodotoku Horjulščica. Glede na napoved padavin so prednostno potrebni sanacije tudi vodotoki na širšem območju Idrijce, Idrijsko-cerkljanskega hribovja, Škofjeloškega hribovja, Polhograjskih dolomitov, na območju reke Kokre in Kamniške Bistrice in tudi na Koroškem, v Zgornjesavinjski dolini ter v porečju Meže in Mislinje.

Danes je bilo na terenu 50 ekip, z delom pa so začele tam, kjer se jim je upoštevajoč varnost sploh lahko uspelo prebiti do strug. V notranjost porečij in v hudourniške grape še zdaleč niso uspeli priti, je še povedal Polajnar, ki pričakuje, da bo sanacija trajala tudi več let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.