Slovenija
37 ogledov

Problem korupcije v gospodarstvu

Korupcija Žurnal24 main
Problem korupcije v slovenskem gospodarstvu je predvsem posledica velikega obsega državnega lastništva v ekonomiji in pretiranega vpletanja politike v vsakodnevno vodenje podjetij v delni ali popolni državni lasti, je bilo prevladujoče mnenje današnje okrogle mize v Ljubljani v organizaciji društva Integriteta.

Namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Rok Praprotnik je tako poudaril, da so na komisiji resno zaskrbljeni nad ravnjo odgovornosti vodilnih v podjetjih v delni ali popolni lasti države. Korupcija v Sloveniji je zato po njegovem mnenju prav posledica neresnega odnosa do odgovornosti.

Ker se predsedniki uprav pogosto menjujejo nekrivdno, iz osebnih razlogov ali preprosto zaradi nesoglasij z nadzorniki, nihče resnično ne prevzema odgovornosti za svoja dejanja, je povedal Praprotnik. Kot primer za tako prakso je navedel nedavno vnovično menjavo direktorja Slovenskih železnic po le nekaj mesecih vodenja s strani Igorja Blejca.

Za korupcijo letno okoli 700 milijonov evrov

Praprotnik je sicer omenil nekatere povsem neuradne ocene, da je cena korupcije za slovensko gospodarstvo na leto okoli 700 milijonov evrov, kar bi lani predstavljalo okoli dva odstotka bruto domačega proizvoda. To je sicer v primerjavi z ocenami za Avstrijo ali Nemčijo malo.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je zatrdila, da zaradi te prepletenosti med politiko in velikim delom gospodarstva v državni lasti prihaja tudi do negativne kadrovske selekcije. To se po njenih besedah kaže v slabših poslovnih rezultatih ter v zaostajanju teh podjetij v primerjavi s sorodnimi podjetji drugod po Evropi. Stalne menjave na čelu podjetij ne omogočajo kontinuitete vodenja, še pravi Šmuceva, ki pri tem dodaja, da ne gre toliko za vprašanje državnega lastništva kot za vpletanje politike v vsakodnevno vodenje podjetij in s tem za neustrezno upravljanje z državnim premoženjem.

Nagrajevati bi morali pridne

Praktično vsi sogovorniki so se strinjali, da je uspešno sredstvo za boj proti korupciji v gospodarstvu in v javnem sektorju dobra klima v podjetjih ali institucijah in takšna plačna politika, ki nagrajuje uspeh in integriteto. V tej luči so izrazili tudi skepso do linearnega zniževanja plač v javnem sektorju.

Predsednik uprave Steklarne Hrastnik Andrej Božič bi tako raje videl, da se odpusti slabe in nesposobne zaposlene, medtem ko bi bilo treba pridne in sposobne še bolj nagraditi.

Komentarjev 3
  • bojovi 13:00 28.marec 2012.

    Korupcija v Slo. Vauuuuuu so pa pametni, odkrili Ameriko!

  • 1111 12:38 28.marec 2012.

    ...kakšne neumnosti pišejo, ne morš vervat...v Sloveniji NI KORUPCIJE !!!!!!!

  • privat 08:05 28.marec 2012.

    problem je v nedelovanju oblasti in ne problem državnega lastništva podjetij...Provizije ki se dajejo za sklenjen posel pa plačujejo navadni delovci v razliki med zakonitimi izplačili in ne zakonitimi izplačili prejemkov! Problem je tako velik da se ga noben nemore ...prikaži več lotiti...recimo belinka organizira prevoze ,s tem nekdo dobi 10% neobdavčenega denarja vrednosti bruto storitve...Posledice so jasne...