Slovenija
38 ogledov

Problem nevzdrževanje

“V Piranu so največja težava hiše, ki jih lastniki ne vzdržujejo. Zapuščene hiše Žurnal24 main
Objekti. Bolj kot ugrezanja so nevarne posledice slabega vzdržavanja.

“Hiš v Piranu ne ogrožata toliko drsenje in ugrezanje, pač pa predvsem slabo vzdrževanje,” pojasnjuje Trpimir Šuto, gradbeni tehnik z dolgoletnimi izkušnjami pri adaptacijah in nadzornih delih v Piranu.

Odgovorni lastniki
Inšpektorat za okolje in prostor. Opozarja na zakonsko obveznost lastnikov objektov, da jih vzdržujejo tako, da ne ogrožajo drugih ljudi in njihovega premoženja. Lastniki namreč nosijo vso odgovornost za škodo, ki bi nastala zaradi nevzdrževanja. To velja tudi za občinske ulice in drugo javno infrastrukturo.

Njegovo mnenje smo poiskali zaradi izjav lastnice hiše v Budičinovi ulici v osrčju starega mesta, ki smo jo objavili minuli teden. Njena hiša naj bi drsela oziroma se pogrezala. Šuto ocenjuje, da za ulico oziroma predel, v katerem stoji njena hiša, ni posebne nevarnosti. “Tam zemlja običajno ne drsi, to se dogaja malo višje proti cerkvi. Ogroža jo lahko le voda, ki priteče s hriba. Okoli nje so sicer ponekod že popravili tlak ulic in vertikalno meteorno kanalizacijo, tako da voda ne bo več drla navzdol,” dodaja gradbenik.

Podobno ugotavljajo tudi na piranski območni enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer ocenjujejo, da so spremembe, na katere opozarja bralka, najverjetneje posledica izpiranja temljev zaradi neobstoja kanalizacije in izliva meteornih voda s streh na ulico.

Drsi Ulica svobode
Teren pa po Šutovih besedah dejansko drsi na Ulici svobode, kjer so pred leti že podrli nekaj hiš, naredili drenažo in jih nato zgradili na novih železobetonskih temeljih ter sodobno hidro izolirali. Vse kritične “škarpe”, ki zadržujejo vdore zemlje na strminah po mestu in so v lasti občine, so popravljene; to pa ne velja za tiste, ki so v zasebni lasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.