Slovenija
44 ogledov

"Problematične so matere"

"Ženske znajo biti v povprečju nekoliko samostojnejše od moških, če so le ekonom Žurnal24 main
EU. Slovenke v primerjavi z drugimi Evropejkami nesorazmerno obremenjene.

Svarilo. Pozna selitev od doma in nizka stopnja sklepanja zakonskih zvez sta v določeni meri medsebojno povezani. Z obema je lahko povezana tudi nizka rodnost, ki je posledica še vrste drugih dejavnikov.

Slovenska izstopanja
Statistični portret Slovenije. Imamo najmanj sklenitev zakonskih zvez na tisoč prebivalcev v EU. Smo deveti na lestvici po najmanjšem številu živorojenih otrok.

Eurostat. V Sloveniji je leta 2008 pri starših živelo 38 odstotkov žensk in 60 odstotkov moških med 25. in 34. letom.

Tako sociolog Matej Makarovič komentira izbrane statistične podatke, po katerih smo Slovenci v ospredju v Evropski uniji (EU). Eden od teh dejavnikov je po njegovih besedah lahko kombinacija visoke stopnje zaposlenosti žensk s tradicionalno delitvijo dela v gospodinjstvu, kar Slovenke v primerjavi z drugimi Evropejkami nesorazmerno obremeni. “Kar pa ne prispeva k odločanju za več otrok,” pristavi.

Zakaj so moški dlje doma
"Tradicija maminih sinčkov je v Sloveniji zelo močna in ti se od mame težko odtrgajo," pa psiholog Matic Munc komentira zadnje podatke Eurostata, po katerih mladi Slovenci živijo pri starših pogosteje kot Slovenke.

"Ženske postanejo prej čustveno zrele ter običajno navezujejo intimne zveze in partnerstva z nekoliko starejšimi moškimi," dodaja.

"Slovenija slovi po posesivnih in dominantnih materah, ki imajo svoje sinove za nadomestne može. Hčerke so v tem statističnem paketu bolj po naključju," pa meni psihoanalitik Roman Vodeb.

31,5 leta ima povprečno Slovenec, ko zapusti dom, pravijo podatki Eurostata, Slovenka pa povprečno 29,6 leta.

Po njegovih navedbah so sodobne slovenske emancipirane ženske čustveno hladne do svojih partnerjev, otroci pa jim krpajo manko v čustvenem smislu. "V tandemu starševstva so bolj problematične matere in ne toliko očetje," še pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.