Slovenija
4 ogledov

Proces spolitizirali v SDS

Janša in razsodba patrie Reuters
Odzivi. Za nekatere sodba dokaz delovanja, za druge nedelovanja sodišč.

“Pravosodje je v vsaki demokratični državi nedotakljivo, odločitve sodišč pa morajo biti spoštovane. Mislim, da bi moral vsak zrel, odrasel državljan, ki verjame v demokracijo in pravni sistem, zaupati slednjemu in sodiščem,” obsodbo in včerajšnje dogajanje po njej komentira Simona Habič, predsednica Društva Integriteta – Transparency International Slovenia. Dodaja, da upa, da so vsi svoje delo opravili kakovostno: “Odzivi iz Finske so bili, da je bilo sodelovanje pri izmenjavi informacij na zelo visoki ravni.”


Prav na nepravilno pridobljene dokaze oziroma oporekanje postopku pridobivanja dokazov po finski zakonodaji pa naj bi, kot spominja publicist Vlado Miheljak, zagovorniki obsojenih oprli izpodbijanje sodbe. To, kot pravi, ne pomeni, da oporekajo, da se je nekaj zgodilo, ampak da so bili dokazi o dogodku pridobljeni nepravilno. “Moralni hendikep” obsojenih bo zato pri takem izpodbijanju ostal, opozarja.

Političen proces

Na drugi strani pa je Matevž Tomšič prepričan, da je sodba “politično instrumentalizirana”, dokaz, “da slovenske pravne države ni” in “da je lahko kdorkoli, ki ni všeč vladajoči nomenklaturi, obsojen na podlagi izmišljenih očitkov obtožb”. Prepričan je, da je šlo za montiran proces, ki nas postavlja ob bok Ukrajini. Škoda ugledu Janše pa naj bi bila že storjena ne glede na to, če bo pozneje oproščen. Da je bilo sodišče izrabljeno v politične namene, da Janša ne bi mogel kandidirati na prihodnjih volitvah oziroma postati predsednik vlade, se strinja tudi Boštjan M. Turk, ki meni, da gre za zadnjo fazo tranzicije in da je ta sodba očitno “cena, ki jo je treba plačati, da se tranzicija konča”.

Politično konotacijo je po mnenju Igorja Pribca postopku in sodbi dala stranka SDS sama, ki je prenesla bitko iz sodnih dvoran v javnost z “veliko vnaprejšnjih diskvalifikatornih ocen o usposobljenosti tega sodišča in pravosodja nasploh”. Vseeno meni, da je obsodba Janše dokaz, da tudi v politiki ni nedotakljivih, kot je bila obsodba gradbenih baronov dokaz, da ni nedotakljivih med gospodarsko in finančno najvplivnejšimi.

Komentarjev 3
  • provni 07:38 08.junij 2013.

    Že samo to, da se Janša zagovarja z nepravilno pridobljenimi dokazi pomeni, da je 100 % kriv. Vemo, da je dokazovanje v takih primerih težko, saj nihče noče prejemati denarja pred kamero RTV SLO. Torej čestitam tožilcu in sodnici za sodbo zapora.

  • privat 21:51 06.junij 2013.

    ma težko je soditi ,če vidiš da imajo vsi prste vmes..vseeno korajžnim čestitke !:)

  • umetnik123 16:10 06.junij 2013.

    Matevž Tomšič, B.M. Turk, Grims, Tanko, "rabotnik Jerofšek", Makarovič in ostali janševski fanatiki so okuženi z avtohtono grosupeljsko boleznijo "norih krav ". Te zgube bi sodišča in sodnike učili prava in tožilce pravnih zakonov. To je lahko samo v Sloveniji, ...prikaži večji, točneje v stranki SDS, z edinim pogojem, bolezenskimi znaki grosupeljskih norih krav !!!!