Slovenija
89 ogledov

Procesija z barkami

brezje bostjan tacol Žurnal24 main
Na predvečer Marijinega vnebovzetja bodo na Obali sedmič pripravili tradicionalno procesijo z barkami. Slovesnosti tudi drugje po državi.

Obalne župnije Izola, Piran in Strunjan bodo sedmič pripravile procesijo z barkami. Romarje bo vodila do strunjanske cerkve Marijinega prikazanja, kjer bo slovesno maško daroval koprski pomožni škof Jurij Bizjak. Letos mineva 499 let od Marijinega prikazanja.

Pobožnosti so se sicer začele že včeraj. Sinoči so kip Strunjanske Marije sprejeli v izolski cerkvi Marije Alietske, kjer so sledile maša in petje litanij Matere Božje. Po maši so verniki nadaljevali s procesijo Marijinega kipa do župnijske cerkve svetega Mavra v Izoli.

Čaščenje Strunjanske Marije bo pri svetem Mavru potekalo še danes med 9. in 17. uro. Nato bodo Marijo prenesli na severni pomol v Izoli, kjer se bo začela procesija z barkami v Strunjan, ki jo bo vodil koprski pomožni škof Bizjak in pri kateri bo sodeloval Pihalni orkester Šentjernej, so sporočili iz tiskovnega urada koprske škofije.

Ob 17. uri bodo romarji iz Pirana odpluli pod Strunjanski križ ter procesijo pričakali z Marijinim kipom iz Izole, plovbo v Strunjan pa bodo nadaljevali v konvoju.

Sprejem Strunjanske Marije na pomolu je predviden za 18.30, nato bodo verniki v sprevodu, pri katerem bodo sodelovali prostovoljni gasilci iz Krkavč, prispeli do strunjanske cerkve Marijinega prikazanja. Po slovesni maši ob 19.30 bosta  uro pozneje na vrsti še procesija z lučkami do Strunjanskega križa ter molitev za ribiče in pomorščake. Na slovesnosti bodo sodelovali združeni pevski zbori Istrskega pastoralnega območja.

Kardinal Rode mašuje v Kranju

Slovesnosti bodo potekale tudi drugod po državi. V Novi Štifti pri Gornjem Gradu bo mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek vodil mašo v župnijski cerkvi svete Marije Zvezde. Kardinal Franc Rode bo maševal v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kranju, murskosoboški škof Peter Štumpf pa na Sveti Gori pri Gorici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.