Slovenija
499 ogledov

Prodaja, a ne bi smel

Na dve parceli vile Gina, ki je spomeniško zaščitena, je gradbeni inšpektor v ze Žurnal24 main
Vila Gina. Prodajajo jo za milijone. Inšpektorat vpisal plombo, ki morebitne kupce napotuje k previdnosti.

"Plomba inšpektorata pomeni prepoved prodaje, podrobnosti primera pa ne poznam," je pojasnil eden od gradbenih inšpektorjev, ki ne želi biti imenovan. Poklicali smo ga zaradi nepremičnine, ki se skupaj z bazenom prodaja sredi Portoroža. Gre za vilo Gina na 1.700 kvadratnih metrov velikem zemljišču, prodajalec pa oglašuje, da jo prodaja skupaj z bazenom. Lastnik jo ceni na 3,8 milijona evrov. Prvi ogledi kupcev iz tujine so že bili, konec meseca pa prihajajo še ruski interesenti.

Finančne mahinacije
Hipoteka
. Na nepremičnino je vpisana tudi hipoteka Nove Kreditne banke Maribor, in sicer v višini 2,4 milijona evrov. Po našem izračunu bi za vrnitev posojila, če bi odplačeval tudi glavnico, lastnik moral zbrati več kot 90 tisoč evrov na mesec. Teh prihodkov po javno dostopnih podatkih d. o. o., ki je lastnica vile, nima. Obstaja tudi možnost, da za posojilo plačuje samo obresti; po ocenah poznavalcev bi obresti v tem primeru znašale po šest tisočakov na mesec.

Na dveh parcelah, ki spadata k objektu, je od februarja vpisana plomba koprske območne enote inšpektorata za okolje in prostor. Kaj je razlog zanjo, nam z inšpektorata do konca redakcije niso uradno pojasnili.

Po podatkih zemljiške knjige je lastnik nepremičnine Galerija Interier s Šubičeve ulice v Ljubljani; ta d. o. o. je imela po podatkih baze GVin v letu 2009 le dobrih 44 tisoč evrov prihodkov in nobenega zaposlenega.

Najprej ne prodaja
Sredstva tega "poštnega nabiralnika" niso bila omembe vredna do leta 2008, ko so poskočila na več kot 2,4 milijona evrov – po podatkih zemljiške knjige pa je prav tega leta omenjena d. o. o., ki naj bi se formalno ukvarjala s trgovino na debelo, kupila nepremičnino v Portorožu. S posojili Nove Kreditne banke Maribor jo je nato tudi temeljito obnovila.

Eden od formalnih zastopnikov in tudi direktor te d. o. o. je Borut Gaberšek, ki je 27 let delal v SCT, pristojen pa je bil za tujino.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot prodajalec se je z nekaterimi interesenti v Portorožu srečal tudi osebno, a ko smo ga poklicali na mobilni telefon, nas je zavrnil, češ da ne prodaja ničesar in sploh – zmotili smo ga med vožnjo. Poskusili smo spet čez nekaj časa. Medtem si je očitno premislil in se z nami le pogovarjal kot prodajalec nepremičnine. Z vprašanjem o plombi inšpekcije smo ga presenetili, češ da z njo sploh ni seznanjen. "Dopuščam pa možnost, da je bila plomba na dve parceli, ki spadata k vili, dana zato, ker za garažo in bazen, ki smo si ga omislili zraven, gradbeno dovoljenje ni bilo pridobljeno," je sklenil Gaberšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.