Slovenija
403 ogledov

Prodaja Abanke, izredna seja prestavljena

Abanka
1/3
Anže Petkovšek
Današnja seja nadzornega sveta SDH, na kateri naj bi odločali o prodaji Abanke, je prestavljena.

Izredno sejo so sklicali v petek ponoči, a je gradivo tako obsežno, da so sejo prestavili na sredo. Nadzorni svet je sejo predstavil "z namenom temeljite proučitve delovnega gradiva", saj "obsežno delovno gradivo poleg končnega predloga za prodajo predstavlja vsebinsko podlago za odločitev o prodajnem postopku Abanke d.d.".

Država je postala stoodstotna lastnica Abanke v operaciji reševanja bank decembra 2013, Evropski komisiji pa smo takrat obljubili, da bo banka prodana najkasneje do konca junija 2019, za izpolnitev te zaveze imamo torej še dva tedna.

Finančni svetovalec pri prodaji je BNP Paribas iz Pariza, pravni pa Odvetniška družba Kavčič, Bračun in partnerji iz Ljubljane. Finančni, davčni, IT ter pravni skrbni pregled je izvedla svetovalna družba Deloitte iz Ljubljane ter omenjena odvetniška pisarna, oceno vrednosti pa je opravila svetovalna družba E&Y Valuations iz Prage.

Marca letos 2019 so potencialni investitorji oddali zavezujoče ponudbe, ki so jih v mesecu aprilu in juniju 2019 še izboljšali.

SDH je prejel štiri nezavezujoče ponudbe, po poročanju Financ pa bo banka, če bo prodana, prodana bodisi madžarski banki OTP ali skladu Apollo, ki je lastnik NKBM.

"SDH ocenjuje, da sta konkurenčnost in transparentnost celotnega postopka prodaje vodila do točke, ko so vzpostavljene kvalitetne podlage za odločanje na organih upravljanja SDH," je v sporočilu zapisala Karmen Dietner, predsednica nadzornega sveta SDH.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • primc 07:19 18.junij 2019.

    Od začetka sn že bil pri Banki Celje. Pa so jo pridružl k ABANKI, pa sn si rekel, ajde....Ko/če prodajo vse skupaj, prestavim trr drugam...