Slovenija
197 ogledov

Prodaja Intereurope padla v vodo

intereuropa bobo t Žurnal24 main
Intereuropo je o ustavitvi prodajnega postopka danes v imenu članic konzorcija bank obvestila NLB.

Konzorcij bank, ki je skušal prodati večinski delež Intereurope, je sklenil ustaviti prodajni postopek, ki sta ga na podlagi mandatne pogodbe za banke izvajala svetovalca Lazard in Centrobank. S ponudnikom, družbo Tuffieh Funds, se namreč niso uspele dogovoriti o ključnih pogojih prodaje.

Konzorcij bank je dalj časa iskal kupca za večinski delež koprske družbe. Obvestilo o začetku prodajnega postopka Intereurope so banke, lastnice 72,13-odstotnega dežela v Intereuropi, objavile v začetku decembra 2014. SID banka, ki ima v lasti 18 odstotkov delnic Intereurope, NLB (17,4 odstotka), Gorenjska banka (11,2 odstotka), Raiffeisen banka (10,4 odstotka), SKB (8,2 odstotka) in Banka Koper (2,7 odstotka) so prodajo skupaj 67,8 odstotka delnic Intereurope sicer napovedale že konec januarja 2014.

Banke so lastnice Intereurope postale s konverzijo skupaj 18,4 milijona evrov terjatev v lastniški delež, s čimer je bil zaključen proces finančnega prestrukturiranja družbe. Tedaj je 1,2 milijona evrov svojih terjatev do Intereurope pretvorila v lastniški delež tudi Nova Kreditna banka Maribor, ki pa je te delnice konec decembra lani prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank. Slednja se je očitno pridružila konzorciju prodajalcev.

Za nakup se je zanimala le ena ponudba

Za nakup omenjenega deleža v lasti bank je prispela ena zavezujoča ponudba. Oddala jo je investicijska družba s sedežem na Malti Tuffieh Funds, a so bila razhajanja med zahtevami bank in ponudbo očitno prevelika, tako da je prodaja padla v vodo.

Koncern Intereuropa sicer letos načrtuje prihodke od prodaje v višini 137,1 milijona evrov, 13,1 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA) ter 6,3 milijona evrov dobička iz poslovanja. Ob tem naj bi načrtovane investicije v prihodnjem letu znašale 4,5 milijona evrov.

Komentarjev 1
  • kocka55 16:16 01.marec 2016.

    Trebalo bi najeti SVETOVALCA iz Europola , ter policiste in sodnike in tožilce iz Skandinavskih držav. Da bi pozaprli in obsodili tiste ki so Intereuropo pripeljali na kant. Odgovorni od takratnega predsednika vlade do ministrov itd ,do NEDOTAKLJIVIH ,Andreja Lovšina, ...prikaži več, Borut Petek, Škrabca. BANKIRJEV ,nadzornikov, revizorjev in podobnih. VSE ZA ZAPAHE in jim naj poberejo premoženje doma in v tujini. MAFIJA,kako dolgo ,ŠEeeeeeeeee ??????? VSI so isti ,levi in desni. VSE lopovščine raziskati in sprejeti zakon o ne zastaranju podobnih svinjarij. LUSTRCIJA, takoj vso politiko in državno upravo.