Slovenija
38 ogledov

Prodaja Kanina padla v vodo

kanin Žurnal24 main
Nepremičnine, stavbne pravice in oprema na smučišču Kanin ostaja neprodano. Sodišče mora dovoliti nova zbijanja cene. Rusi ostajajo zraven.

Premoženja na smučišču Kanin za zdaj očitno ne želi še nihče kupiti. Najresnejši kandidat, podjetje investitorjev iz Rusije, Ilev Inženiring, kot edini dražitelj ki se je na današnji dražbi potegovalo za nakup premoženja ATC Kanin, dosedanjega upravljalca smučišča na Kaninu, ki je v stečaju, pa za Kanin ni pripravljen odšteti več kot 1,14 milijona evrov. Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar namreč cene z izklicne okoli 1,98 milijona evrov ni želela znižati na 1, 14 milijona evrov. 

Zato je odstopila od dražbe, ko se je cena znižala na to vsoto. Morebitno dodatno znižanje cene bi moralo namreč dovoliti sodišče s sklepom. "Morda bo na naslednji dražbi, ko bo izklicna cena nižja, prisotnih več dražiteljev," upa upraviteljica Gibičarjeva. Za nakup se je, trdi, sprva zanimalo precej več kandidatov, tako domačih kot podjetij ter posameznikov iz tujine.

Najem je bil pogoj, da gredo na dražbo

Bovški župan Siniša Germovšek je v začetku tedna z ustanoviteljema Ilev Inženiringa že podpisal najemno pogodbo za zemljišča na smučišču, saj sta ruska investitorja to zahtevala preden sta se zavezala, da se dražbe udeležita. Občina je Ilev inženiringu, na njihovo prošnjo, omogočila najem zemljišč pod ugodnimi pogoji.

Odvetnica Carmen Dobnik, predstavnica Ilev Inženiringa je po neuspelem poskusu prodaje poudarila, da kljub temu ostajajo pripravljeni za nakup, a da mora biti cena zanje sprejemljiva in realna, saj bodo že tako v primeru nakupa morali v Kanin vložiti še kar precej in da bo ob tem veliko stroškov že samo z zamenjavo žičniških naprav. "Smo resni kupci, ker potrebujemo zemljišča, ki so del tega kompleksa. Žičniških naprav tudi če ne bi bilo, ampak so nujno zlo, ki ga moramo kupiti. Jih bo pa treba popolnoma obnoviti oziroma celo odstraniti, kar pomeni dodaten strošek in namestiti nove. Interes investitorjev je narediti moderen turistično-smučarski center," dodaja. Pred naslednjim poskusom nakupa Kanina nameravajo ruski investitorji natančno izračunati vse stroški, ki bodo predvidoma nastali z obnovo in najeti celo svojega sodnega cenilca, ki bi zanje še enkrat ocenil koliko je dejansko vredno premoženje Kanina. "Stečajno upraviteljico smo opozarjali na to, da je cenitev nerealno visoka. Zadnja zima je naredila svoje in to, kar je bilo že prej slabo, še poslabšala. Vsekakor nadaljujemo in verjamemo, da bomo do konca leta lahko zadevo rešili," še poudarja Dobnikova.

Tudi župan Germovšek se zaveda, da je Kanin trenutno v izjemno slabem stanju. "Razumeti je interesente, da so pripravljeni plačati realno ceno, ne pa visokih zneskov za neuporabne naprave, ki bodo nato breme,"meni. Želi pa si, da bi tako stečajna upraviteljica, sodišče, ki vodi stečaj Kanina kot tudi največji upnik smučišča Hypo banka, razumeli, "da interes pomeni priložnost velikega keša, iz Kanina še dolgo ne bo nič."

Prav zaradi tega ga veseli, da ruski investitor ostaja resen kandidat za nakup."Njihov pristop je takšen, kot mora biti do tako zahtevnega projekta - profesionalen, natančen, ničesar se ne prepušča naključju," je še prepričan Germovšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.