Slovenija
33 ogledov

Prodaja nevarnih prepovedana

Otrok in vžigalnik Jaka Dimc
Vžigalniki. Otroci v EU zanetili 1.200 požarov, pri katerih je nastalo 260 poškodb.

Tudi novejši podatki potrjujejo, da so veliko hudih nesreč z ognjem, tudi tistih s smrtnim izidom, v Evropski uniji (EU) povzročili otroci, ki so se igrali z vžigalniki brez varovala. Na to opozarja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so tudi letos podaljšali uredbo, po kateri se lahko prodajajo le vžigalniki, varni za otroke. Po evropski raziskavi so otroci, mlajši od petih let, v enem letu zanetili skupno okoli 1.200 požarov, pri katerih je nastalo 260 poškodb, smrtnih žrtev pa je bilo 20. Raziskavo je objavilo ministrstvo za trgovino in industrijo Združenega kraljestva.

Otrok ga ne more uporabiti

"Vžigalniki, varni za otroke, so tisti, ki jih ne more uporabiti otrok, mlajši od 51 mesecev," so nam pojasnili na ministrstvu. "Vžigalnik mora biti takšen, da ga otrok ne more uporabiti, ker je na primer za prižig potrebna večja moč, ker je vžigalni mehanizem dodatno zaščiten ali je za prižig potrebno zaporedje več operacij. Proizvajalci so za izpolnitev te zahteve našli različne rešitve,” pojasnjujejo na ministrstvu. Prepovedana pa je tudi prodaja vžigalnikov nenavadnega videza, ki so privlačni za otroke. Mednje spadajo vžigalniki v obliki pištol, vozil, sadja, inštrumentov, orodja, mobilnih telefonov, živalic, žogic ter moških in ženskih teles.

Niso popolnoma varni

Uredbo, ki zagotavlja, da so na prodajnih policah le varni vžigalniki, smo Slovenci prvič sprejeli leta 2006, od takrat pa jo vsako leto podaljšamo. Kljub temu poskrbite, da vžigalniki nikoli niso dostopni otrokom. "To, da ne morejo prižgati vžigalnika, še ne pomeni, da je ta zanje popolnoma varen," opozarjajo na ministrstvu. Poleg tega vžigalnika ne smete puščati v bližini vročih površin. Če se poškoduje, ga nemudoma zavrzite in ga ne poskušajte popraviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.