Slovenija
67 ogledov

Prodaja Telekoma: Burni odzivi na odločitev SDH

Telekom prodaja tudi šest apartmajev v Barbarigi. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Včerajšnji sklep SDH, da naj o prodaji Telekoma odloči skupščina - torej država - je danes finančni minister Dušan Mramor pospremil z besedami, da "to ni ravno v skladu s tistim, kar je bila logika ustanovitve SDH". Predsednik vlade Miro Cerar je napovedal prenovo SDH.

Predsednik vlade Miro Cerar, ki je želel, da odločitev o prodaji sprejme Slovenski državni holding (SDH), je danes povedal, da je presenečen nad odločitvijo nadzornega sveta SDH, da o prodaji Telekoma britanskemu investicijskemu skladu Cinven dokončno presodi vlada kot skupščina. Kot pa je zagotovil, bo vlada odigrala svojo vlogo. Prvak Desusa Karl Erjavec pa je ocenil, da si nadzorniki SDH niso zaslužili plače.

Cerar pa je v kasnejši izjavi povedal, da situacija s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da t.i. neodvisna institucija Slovenski državni holding (SDH), ki v tem primeru prelaga odgovornost na vlado, nujno potrebuje temeljito prenovo. "Res se sprašujem, kako to, da o takih, tudi strokovno obarvanih vprašanjih, ni sposoben odločiti SDH sam. To kaže na precej nenavadno situacijo," je bil kritičen premier Cerar.

Mramor: "Kar naj bi bila strokovna odločitev, se zdaj prelaga na politično"

Da bi SDH morala sprejeti odločitev samostojno, se strinja tudi finančni minister Dušan Mramor. "Kar naj bi bila strokovna odločitev, se zdaj prelaga na politično, ampak smo tam, kjer smo," je sklenil in dodal, da to ni v skladu s tistim, kar je bila logika ustanovitve SDH.

Nekoliko bolj razumevajoč je bil državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja, ki je izpostavil, da je bila takšna odločitev najverjetneje sprejeta zaradi še odprtih in zelo zahtevnih pravnih vprašanjih v zvezi s tem poslom. Nadzorniki SDH pa so za svoje odločitve tudi odškodninsko odgovorni. "Gremo naprej, da se odločitev sprejme," je dejal.

Odločitev naj bi padla v sredo

Telekom | Avtor: Ljubljanska borza Ljubljanska borza

Skupščina, na kateri bo padla odločitev o prodaji, bo predvidoma potekala 10. junija, torej na dan, ko se izteče ponudba britanskega Cinvena za nakup Telekoma. Da bi o prodaji 72,75-odstotnega deleža odločala vlada, pa so za razliko od SMC in Desusa, navijali v stranki SD. 

Negotovost pri prodaji Telekoma, pa se odraža tudi na ceni delnic, te so v letošnjem letu malodane strmoglavile. Cena za delnico pa je danes padla pod 100 evrov, med tem ko Cinven ponuja 110 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • s.i.k. 14:51 06.junij 2015.

    .temeljite prenove je potrebno skorajda VSE in VSI v tej za blu zeni nekaj kajže

  • dragec 14:11 06.junij 2015.

    Ne... ne...SSDSS je kriv

  • ARMAGEDON 13:26 06.junij 2015.

    PRODAJA TELEKOMA JE PREVARA SLOVENSKIH VOLIK IN VOLILCEV IN KAZENSKA ODGOVORNOST VSEH PRODAJALCEV TELEKOMA – KDOR MISLI PRODATI TELEKOM, MISLI PRODATI SLOVENIJO! TO JE POLITIČNA SMRT SLOVENSKE VELEIZDAJALSKE POLITIKE!MIRO CERAR IN SMC SE SPRENEVEDATA - PRODAJA TELEKOMA JE ...prikaži večE V PRVI VRSTI IN ZDALEČ PRED VSEM POLITIČNO VPRAŠANJE IN ŠELE POTEM. FINANČNO VPRAŠANJE. POGREBNIKI SLOVENSKE DRŽAVE, SLOVENSKIH PODJETIJ IN SLOVENSKEGA NACIONALNEGA TELEKOMUNIKACIJSKEGA OPERATERRJA TELEKOMA SLOVENIJE SMC IN MIRO CERAR, METOD DRAGONJA, DUŠAN MRAMOR TER KAREL ERJAVEC IN DeSUS, ZA KATERIMI STOJI JANEZ JANŠA IN NJEGOVA »SLOVENSKA« DEMOKRATSKA STRANKA TER NOVA SLOVENIJA NSi SE NE ZAVEDAJO DEJSTVA – ČE PADE TELEKOM, PADE NJIHOVA POLITIKA.ssSLOVENIJA NI NJIHOVO PRIVATNO PODJETJE! ZATO MORAJO DELATIDRŽAVOTVORNO IN V INTERESU TER V DOBROBIT DRŽAVE, NACIJE IN VSEH SLOVENSKIH DRŽAVLJANK IN DRŽAVLJANOV IN NE ZA LASTNE ŽEPE!!!POSKUS PRODAJE TEKEOMA JE SOVRAŽNO DEJANJE NAPERJE