Slovenija
234 ogledov

Prodajajo nova stanovanja, za stara se pa še osem let kasneje tožijo

zeleni gaj Anže Petkovšek
Medtem ko stanovanjski sklad na Brdu prodaja nova stanovanja, se tožbe zaradi napak v stanovanjih na Mesarski, ki jih je sklad prodajal pred osmimi leti, še kar vlečejo.

Odvetnici stanovalcev na Mesarski sta kritični do načina prodaje stanovanj na Brdu. Sklad namreč na razpisu izbranim kupcem ne dovoli ogleda stanovanja, dokler ne plačajo are v višini deset odstotkov vrednosti. Če kupec z videnim ne bi bil zadovoljen in bi odstopil od pogodbe, pa mu are ne bi vrnili. Morebitni kupci so si lahko pred podpisom pogodbe ogledali le vzorčno stanovanje, ne pa kleti in garaž in tudi ne stanovanja, ki so ga kupili.

Saj se ne prodaja par klobas …

"Nakup stanovanja je življenjska odločitev, prodajalec pa se obnaša, kot da se prodaja par klobas. Če ni možen ogled, kupiš mačka v žaklju. Eno je, če se še gradi, ampak če stanovanje obstaja, pa ne razumem, zakaj ga ne pokažejo. Mislim, da so to nepošteni pogoji, ki niso skladni s predpisi. Če stanovanje obstaja, ne vidim razloga, da ga morebitni kupci ne bi mogli videti še pred plačilom are ali predplačila," pravi odvetnica Marjana Šnuderl.

"Zadevo težko komentiram, saj jo poznam le iz medijev, vsak povprečen kupec pa bi si želel stanovanje ogledati. To je pričakovana skrbnost kupca, ki bi jo v primeru spora najbrž tehtalo tudi sodišče. Če bi bila kupec, bi stanovanje pred nakupom želela videti," pa pravi odvetnica Tajka Golob.

Trnova pot kupcev: sklad se pritožuje, dokler se lahko

Če na skladu niso bistveno spremenili poslovne politike, bo reševanje morebitnih reklamacij zaradi napak v gradnji za kupce trnova pot, kažejo izkušnje stanovalcev na Mesarski.

"Na skladu so se ves čas sprenevedali, nobene napake ne priznajo, dokler ni pravnomočne sodbe. Vsi proračunski porabniki se dajo tožiti, nihče si ne upa skleniti poravnave, ker se bojijo lastne sence. Računajo, da se bodo stranke finančno izčrpale ali pa sprijaznile s situacijo," pravi odvetnica Marjana Šnuderl, ki je vložila tožbe, zdaj pa tožnikov ne zastopa več. Ocenjuje, da je tako obnašanje neracionalno, saj na koncu to stane precej več. 

Mesarska | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Kupci na Mesarski so za razliko od teh na Brdu kupovali stanovanja na podlagi načrtov, ko so se še gradila, tožbe pa je več kot 110 tožnikov vložilo zaradi neupoštevanja načrtov in napak pri gradnji.

Sodišče ugodilo kupcem

"Sodišče je vzelo štiri primere in pripravilo vzorčno sodbo, ki je nato na drugi stopnji padla, a na koncu je sodišče v večini ugodilo kupcem,“ pravi Šnuderlova, ki opozarja tudi na to, da je prodajalec izkoristil močnejšo pozicijo proti šibki stranki, kupci so imeli tako za prevzem zelo omejen čas, v stanovanju pa na primer ob prevzemu, ko naj bi stanovanje natančno pregledali, ni bilo niti ni luči.

Šele zdaj se pripravljajo izvedenska mnenja

"Vzorčna sodba je bila pripravljena, zdaj je na vrsti vsak primer posebej. Trenutno se pripravljajo izvedenska mnenja, prve odločitve na prvi stopnji pričakujem spomladi. Moj vtis je, da se bo sklad na sodbo pritožil. “ pravi odvetnica Tajka Golob, ki zastopa okrog 40 tožnikov. Vodi sicer le zadeve zaradi napak na posameznih stanovanjih, ne pa zaradi napak na skupnih delih, ki so jih stanovalci Mesarske tudi vložili.

O tem, da se sklad pritožuje do zadnje možne instance pa pravi le, da je "sklad stranka v postopku, ki bo naredila vse za zaščito svojih interesov". To pa vsem tožnikom poleg sivih las, postopek se namreč vleče se več kot sedem let, povzroča tudi stroške. Plačati so morali namreč takso za vložitev tožbe, nato založiti vsaj 700 evrov za prvo izvedensko mnenje in plačati odvetniške stroške.

Komentarjev 3
  • Pepi 15:26 27.november 2014.

    Ja tale stanovanja so tud čudna,sploh pa arhitekti,ko ,da se delajo norca,enosobno stanovanje 86m2,je tm nekje 120 jurčkov,ampak pazi od tega je 39m2 terase in 10m2 balkona ????????Ljudje -arhitekti,lepo je meti teraso,če imaš kje stanovat.res ne razumem

  • mihajuz 14:49 27.november 2014.

    Najbolj jih bo bolelo, če nihče ne kupi stanovanja. Pa naj jih imajo za okras. Upam, da bojo ljudje toliko pametni, da se ne bojo puščali nategovati.

  • lazer999 13:54 27.november 2014.

    Ogled ni možen ker so pretežke zaslužkarske riti.