Slovenija
50 ogledov

Prodajali meso športnih konjev

Cöster jahača Christiana Ahlmanna je eden od četverice dopingiranih konj. Žurnal24 main
Veterinarji so skupaj s policisti odkrili prodajalce, ki so prodajali meso športnih konjev. "Za te konje velja prepoved klanja in uporaba njihovega mesa za prehrano ljudi," opozarjajo na Vursu. Če ste kupili meso, ga vrnite.

"Veterinarska uprava RS (Vurs) je na podlagi informacij in pregledov na terenu ugotovila, da obstaja velika verjetnost, da v Republiko Slovenijo prihajajo 'izrabljeni' športni konji iz Italije, ki se nelegalno zakoljejo in predelajo v mesne izdelke, ki se nato prodajajo predvsem v potujočih trgovinah," so sporočili z Vursa.

Njihove domneve so potrdile tudi hišne preiskave, ki so jih danes skupaj s policijo opravili na širšem območju Gorenjske. Ugotovili so, da so posamezniki iz neregistriranih obratov, kjer se je vršila nelegalna proizvodnja mesa in mesnih izdelkov, v promet dajali konjsko meso športnih konjev. Zaplenili so jim 718 kilogramov konjskih salam in konjskega mesa ter zapečatili več opreme za proizvodnjo mesnih izdelkov.

Potrdili, da je meso športnih konjev

Športni konji so bili po besedah veterinarjev pripeljani v Slovenijo iz Italije brez ustrezne dokumentacije. Iz najdenih dokumentov in mikročipov je razvidno, da je za te konje veljala prepoved klanja in uporaba njihovega mesa za prehrano ljudi. "Takšne prepovedi so predpisane predvsem zaradi prejemanja zdravil in substanc, ki se zaradi škodljivosti ne smejo uporabljati pri tistih živalih, ki vstopajo v prehrambeno verigo," opozarjajo na Vursu.

Poziv potrošnikom, naj vrnejo meso

Veterinarji pozivajo vse potrošnike, ki so kupili neoznačene izdelke iz konjskega mesa, da jih zavržejo oziroma o tem obvestijo veterinarje.

Komentarjev 1
  • allstarr111 11:23 05.april 2012.

    Sem pričakoval da boste kdo je osumljen vsaj inicijalke, ker kdor se bavi s konji tako in tako že ve kdo je sposoben taka barabije.