Slovenija
50 ogledov

Prodali bi, a kupcev ni

Stečajna upravitelja Grega Erman in Boris Kastivnik napovedujeta, da imata namen Žurnal24 main
Stečaj. Delavci Preventa Globala si lahko obetajo več kot Prevent Avtomobilski deli.

“Dvestooseminosemdeset upnikov je v stečajnem postopku Preventa Globala (PG) do ponedeljka prijavilo za skoraj 70 milijonov evrov terjatev, od katerih sem jih priznal dobrih 62. Banke pa so prijavile za dobrih 47 milijonov evrov ločitvenih terjatev, od katerih jih za dobrih 17 prerekam in zato pričakujem tudi sprožanje postopkov,” pove stečajni upravitelj PG Boris Kastivnik, ki ocenjuje, da bo 183 delavcev PG iz naslova prednostnih terjatev lahko poplačanih v celoti, medtem ko za poplačilo navadnih ni zagotovil. Tako Kastivnik kot Grega Erman, stečajni upravitelj Preventa Avtomobilskih delov (PAD), sta izkoristila možnost podaljšanega roka za preizkus terjatev, ki se je dokončno iztekel v ponedeljek.

183 delavcev Preventa Globala in 1.218 Preventa Avtomobil-skih delov ta čas še čaka na poplačilo iz stečajne mase.

Banke imajo hipoteke
V stečajnem postopku PAD je terjatve prijavilo 1.218 upnikov, ki so prijavili za 7,5 milijona evrov terjatev, od tega je za dobrih 6,8 milijona evrov terjatev delavcev. “Polovico zneska predstavljajo odpravnine. Če tri ključne banke, gre za LHB, Abanko in NLB, ne bi imele hipoteke na premoženje PAD (zastavil je družbi Prevent Mislinja in Mežica), bi bili glede na razpoložljivo stečajno maso upniki lahko v celoti poplačani, tako pa se to ne bo zgodilo,” pravi Erman.

Hale samevajo
Kot poudarjata Erman in Kastivnik, je zdaj ključna prodaja premoženja obeh družb. Od tega bo tudi odvisno, kdaj se bo stečajni postopek končal, a menita, da bo trajal še dolgo. “Proizvodno halo v Radljah bova prodajala v kompletu, in sicer po tržni vrednosti 2,8 milijona evrov, sklep o prodaji pa bo objavljen že prihodnji teden,” doda Kastivnik. Obenem ju skrbi prav prodaja, saj je v Slovenj Gradcu in na Koroškem nasploh že nekaj praznih proizvodnih kapacitet, za katere ni zanimanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.