Slovenija
558 ogledov

Prodali nikoli uporabljene maske

Plinska maska Pixsell
Zaščitne maske. Skoraj 20 let so ležale v skladiščih.

Ministrstvo za obrambo (Mors) je nedavno za 15 tisoč evrov prodalo 874 tisoč starih, popolnoma dotrajanih in neuporabnih zaščitnih mask, ki so skoraj 20 let ležale v vojaških skladiščih. "Te zaščitne maske ruskega izvora so bile nabavljene v 90. letih in namenjene za zaščito civilnega prebivalstva. Maske niso bile nikoli uporabljene," priznavajo na Morsu.

Ponudili so se sami

Maske bo v naslednjih dneh iz skladišč odpeljalo zasebno podjetje Izop-k iz Borovnice, ki se je Morsu sredi leta samo ponudilo, da maske v celoti odkupi.


Konec septembra je bilo podjetje izbrano kot najugodnejši ponudnik v neposrednih pogajanjih, zato je ministrstvo z njim sklenilo pogodbo o prodaji, pojasnjujejo na Morsu.

Zaporniki so bili predragi

Ministrstvo se je sicer že od predlani odločalo, ali naj maske pošlje v razgradnjo ali naj jih proda. "Izračuni stroškov so se gibali v sto tisoč evrih," pravijo na Morsu. Sredi lanskega leta so prejeli ponudbo, da bi maske razgrajevali kar zaporniki, ki med prestajanjem kazni delajo v enem od javnih gospodarskih zavodov (JGZ) na obrobju Ljubljane. "To drži. S tedanjim državnim sekretarjem na Morsu smo se pogovarjali, da bi bilo smiselno, da to delo opravijo zaporniki. S tem bi se tudi oni zaposlili," pojasnjuje Frančišek Verk iz sindikata državnih organov. Medtem pa je vodenje ministrstva prevzel Roman Jakič, ki se za to ni odločil. Na Morsu so namreč po novem ocenili, da bi bilo to zanje predrago, saj je JGZ za to zahteval okoli 200 tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • dragec 09:05 25.november 2013.

    Prodane zaščitne maske je, neuradno, Sloveniji tedaj precej drago prodal in dobavil Nicholas Oman, znani trgovec z orožjem. In katera vlada je bila takrat, kateri ministri so takrat to naročali????