Slovenija
7216 ogledov

Prodali so begunjski Elan

1/2
Nov lastnik ene najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk prihaja s finske.

Elan je po treh letih v lasti družbe Wiltan Enterprises, ki sodi pod okrilje sklada ruskega kapitala VR Capital, prešel v roke finskega sklada KJK. Ta se osredotoča na regijo Balkana in baltskih držav in je v Sloveniji lastniško navzoč v nekaterih družbah. Nakup Elana bo zaključen sredi leta 2019 in po zeleni luči varuha konkurence.

Kot so še danes sporočili iz Elana, so njegovi družbeniki, zastopani s strani družbe Wiltan Enterprises, ki je v lastništvu in upravljanju sklada VR Capital iz Londona, podpisali pogodbo o prodaji in prenosu 100 odstotkov poslovnega deleža družbe Elan s podjetjem, ki je v lastništvu sklada KJK Fund III iz Luksemburga ter v upravljanju sklada KJK Management.

Dosedanji lastniki Elana so prodajo družbe napovedali letošnjo pomlad, ko so zaradi dobrega poslovanja Elana prejeli interes za nakup tega podjetja. Takrat so za prodajo najeli svetovalno podjetje Freitag & Co. in napovedali, da bi Elan novega lastnika lahko dobil še pred koncem leta. Več informacij o poslu v Elanu danes niso razkrili.

Elan iz Begunj na Gorenjskem je podjetje z več kot 70-letno tradicijo, ki se danes osredotoča na razvoj in izdelavo športne opreme - najbolj znana je smučarska oprema, napredne in tehnično zahtevne komponente, visoko zmogljive športne in prostočasne jadrnice ter na inovacijske rešitve za dvorane in stadione po svetu. Skupina Elan je lani ustvarila 82,5 milijona evrov prihodkov, kar je za skoraj 15 odstotkov več kot leto pred tem.

 | Avtor:

Elan sta po številnih lastniških pretresih, ki so bremenili podjetje, sredi leta 2015 kupili družbi Wiltan Enterprises in Merrill Lynch International, ki se je iz naložbe že umaknil. Wiltan Enterprises oz. sklad VR Capital je običajno lastnik posamezne družbe tri do pet let. Wiltan je v tem času v podjetje reinvestiral skoraj deset milijonov evrov. V tem času so rešili tudi vse tožbe, ki so v preteklosti bremenile Elan.

Novi lastnik Elana je sklad KJK III, letos ustanovljeni sklad zasebnega kapitala v vrednosti 250 milijonov evrov. Sodi pod okrilje KJK Management, ki je upravljalec alternativnih investicijskih skladov iz Luksemburga, ustanovljen leta 2010. 

Finski sklad je sicer že kar nekaj časa na pohodu po slovenskem gospodarstvu. 

V njihovi lasti je Iskra ISD, pred dobrimi tremi leti so Finci pridobili 40-odstotni lastniški delež v pekarni Don Don. Spomladi 2016 so od češkega finančnega sklada ARX Equity kupili družbo Tomplast iz Mirne na Dolenjskem. 

Zapletlo se jim je le pri prevzemanju Kovinoplastike Lož. A v prevzemni vojni, ki so jo pred dvema letoma bili z dolenjskim poslovnežem Francem Gregorčičem, je Fincem vendarle uspelo prevzeti tudi družbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • Avatar Darko Capek
  Darko Capek 17:38 24.december 2018.

  ma naj prodajo celo slovenijo, itak se ne dela drugega kot krade in laže

 • Avatar Leon
  Leon 17:07 24.december 2018.

  KJK ...mislim,da so ELAN okradli slovenski politični veljaki . Problem je v slovenskem pravosodju .To je rak rana slovenske demokracije .

 • david87 13:30 24.december 2018.

  Olor - si mi ukradel stavek iz ust. Samo da nimajo prstov v marmeladi naši sposobnjakoviči je dobiček tu. Do takrat pa sami izgovori: smo majhni, pa kriza je, pa slabe razmere na trgu, dolgovi od prej ..skratka sami problemi.