Slovenija
19 ogledov

Prodati trgovca ali ne?

Mercator Žige Debeljaka se s pravnim mnenjem otepa Agrokorja, Laščani pa hočejo Žurnal24 main
V zvezi s prodajo največjega trgovskega podjetja se je oglasila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) pod vodstvom Dagmar Komarjeve. Med drugim zahtevajo oceno učinka ob prodaji ali neprodaji v NLB in Novo KBM.

Uprava Mercatorja z Žigo Debeljakom na čelu je danes odpisala konzorciju prodajalcev večinskega deleža družbe in opozorila, da prodajalci še vedno niso navedli nobenih informacij o tem, na kakšen način bi se v okviru transakcije ustrezno zaščitilo interese Mercatorja. Šele ko bo to jasno, bo Mercator podprl prodajo.

Tako se je Mercator odzval na torkov dopis prodajalcev 52,10-odstotnega deleža družbe, v katerem so ti vodstvo Mercatorja zaprosili za polno sodelovanje, saj da pomanjkanje informacij, ki bi jih morali zagotoviti Agrokorjevim partnerjem, zavira napredek pri sklenitvi posla. Iz dopisa je razvidno, da partnerji Agrokorja obstajajo, saj so poslali svoj osnutek pogodbe o nerazkritju informacij in spisek vprašanj za skrbni pregled. Vodstvo Mercatorja je znova poudarilo, da je pripravljeno postopek prodaje večinskega paketa delnic Agrokorju, ki je največji Mercatorjev tekmec v regiji, prodati le pod pogojem, da bodo predhodno ustrezno zaščiteni interesi skupine Mercator.

AUKN z Dagmar Komarjevo za previdnost pri spremembah lastništva

AUKN pod vodstvom Dagmar Komarjeve je nadzornikom in upravi bank NLB ter Nove KBM poslala dopis v zvezi s prodajo Mercatorja, so sporočili iz agencije. Poleg tega agencija zahteva tudi skrbnost pri zunanjem komuniciranju. Po mnenju AUKN gre za primer, ki ima lahko večje finančne ali širše posledice na različnih področjih delovanja družbe Mercator. Zato pričakujejo, "da bodo z vso potrebno skrbnostjo proučeni vsi elementi posla". Med drugim pričakujejo, da bo celovito zagotovljena in transparentno razkrita predvidena finančna konstrukcija transakcije (viri financiranja z razkritjem zagotovil vključno z morebitnimi zavarovanji in garancijami).

Kot sicer poudarjajo v časniku Finance, država nima lastniškega deleža v Mercatorju.

Laško ob tem najbolj v skrbeh

Skupina Pivovarne Laško prodaja 23,34-odstotni delež Mercatorja. Banke upnice ji po pisanju Financ vsakih nekaj mesecev odložijo plačevanje posojil. Uprava se zadnje mesece trudi stabilizirati vidno opešano poslovanje, je pa kljub temu za Laško nujno, da proda poslovno nepotrebno premoženje, med njim delež v Mercatorju, sicer bi morala po navedbah virov, na katere se sklicujejo Finance, v prisilno poravnavo.

Komentarjev 1
  • elipsa 16:31 14.december 2011.

    prodati, amapk pregledno, za najvišjo ceno, z odprto igro. seveda pa to prodajalci, ki bodo kasirali provizije v ozadju, ne znajo. bandatokrat se je komar izkazala