Slovenija
60 ogledov

Profesor, dvakrat bolje plačan kot Janša, ovaden

Darko Darovec Nataša Ručna
Nenamenska poraba javnega denarja. Kazenski zakonik za ponarejanje listin predvideva do tri leta zapora. Darovec: Nisem kriv.

Odvetnik Univerze na Primorskem je vložil kazensko ovadbo proti Darku Darovcu, direktorju Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS), ki deluje pod okriljem te univerze. Revizija, ki jo je opravila družba ABC, poročilo je postalo dokončno v začetku tega meseca, je namreč razkrila nenamensko porabo javnega denarja.

Kot so sporočili z univerze, je bila ovadba vložena zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 257. členu kazenskega zakonika. Ta člen govori o ponarejanju listin, za dejanje pa je zagroženih do tri leta zapora.

Zavrnil sporazum

"Rektor Dragan Marušič je direktorju ZRS predlagal sporazumno prekinitev delovnega razmerja, vendar se Darko Darovec s tem ni strinjal. Darovec je povabljen na zagovor, na temelju katerega se bo prihodnji teden odločalo tudi o odpovedi pogodbe o zaposlitvi," so sporočili z univerze.

Ena revizija že bila

Rektor se je sicer za podrobnejšo revizijo poslovanja ZRS odločil na podlagi nepravilnosti v poslovanju, ki so bile ugotovljene z revizijskim poročilom, ki ga je pri isti revizijski hiši naročil že njegov predhodnik Rado Bohinc pred iztekom svojega mandata.

Dobro plačani profesor

Pisali smo že o visokih prejemkih direktorja ZRS, ki naj bi lani prejel več kot 127 tisoč evrov bruto (leto prej skoraj 139 tisoč evrov), njegovi avtorski honorarji in plačila po podjemnih pogodbah so v zadnjih dveh letih presegli 108 tisočakov. Če podatki držijo, Darko Darovec jih namreč ni želel komentirati, je torej koprski profesor zgodovine Istre na mesec prejel več kot 15 tisočakov bruto.
Najnovejša revizija je podrobno pregledala sicer polovico od enajstih projektov, ki so bili financirani z denarjem davkoplačevalcev, podrobnosti njene ugotovitve pa ostajajo skrivnost. Neuradno naj bi bilo oškodovanja javnih sredstev za več sto tisoč evrov. Pri informacijah, da je povzročil za več kot 590 tisoč evrov oškodovanja javnih sredstev, je Darovec poudarjal, da nezakonitosti pri porabi denarja ni bilo.

Komentarjev 5
  • Alena 12:03 17.avgust 2012.

    mene pa zanima, kdaj bodo vračali ne-upravičeno prisvojena sredstva...

  • kapibara 22:13 16.avgust 2012.

    Ni panike..!!Pri nas še NOBEDEN ki je imel bilokake ponarejena uradne papirje še ni švical za žico..ŠKODA...!!

  • sprehajalec 22:10 16.avgust 2012.

    Dobro, Brko je Brko, profesor je profesor. Predlagam, da če dokaže en doprinos k razumevanju zgodovine istre, se ga skešira, če ne pa denar nazaj na mizo. Ne sedaj odpravnin, pa politične zarote itd. Delo naj šteje, so ...prikaži več rekli včasih. Z Brkotom, pa bo opravila mati narava, tu ni več pomoči. Vsaj v nebesa ne bo šel in se bo pekel, kot je posebna inštitucija za njemu podobne dobila ime.