Slovenija
82 ogledov

Profesor mastno služi

Darko Darovec. Kandidat za rektorja UP je lani zaslužil 12 tisočakov na mesec.

Za kandidaturo Darka Darovca za rektorja Univerze na Primorskem (UP) naj bi stali gradbeni lobiji. V anonimnem pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, na Darovca letijo tudi očitki, da skupaj z ozko skupino ljudi mastno služi ter da pri javnih projektih, na primer obnovi palače Baseggio, posel daje “prijateljskim” gradbenim podjetjem.

Darko Darovec  | Avtor: Nataša Ručna Nataša Ručna
Od zaslužka se vrti

Lani naj bi Darovec prejel več kot 143 tisoč evrov bruto, letos do septembra pa 52 tisočakov. “Gre za pošteno plačilo za moje delo, prejemki so povsem zakoniti, izplačila je podpisal rektor po preverbi pravnih služb. Takšne anonimne napade sem zaradi svoje kandidature tudi pričakoval,” komentira Darovec, ki višine zaslužka ne zanika.

Kaj pa protikandidat

“Lani sem prejel blizu 67 tisoč evrov, ampak jaz v javnem sektorju nisem zaposlen zaradi denarja, veselje mi dajejo druge stvari,” pa razkriva protikandidat Dragan Marušič. Na vprašanje, ali se zaveda, da gre njegova kandidatura v nos gradbenim lobijem, ki se bojijo, da bodo ob njegovi

Dragan Marušič | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
morebitni izvolitvi ostali brez posla, odgovarja, da se bo pač treba sprijazniti z dejstvom, da denarja za dva študentska kampusa ni, prav tako ni dovolj študentov.

Obnavlja kar svak

Anonimni vir še razkriva, da Darovec, sicer profesor na fakulteti za humanistiko in tudi direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, ki skrbi med drugim za rekonstrukcijo koprske palače Baseggio, daje posle podjetju Geoit iz Ankarana, katerega solastnik je tudi Vlado Rožac, Darovčev svak. Podjetje je po podatkih Supervizorja protikorupcijske komisije od UP dobilo kar 565 tisoč evrov.

Darovec nam je najprej zatrdil, da je njegov svak le delovodja na gradbišču, nato pa nas je poklical nazaj in povedal, da za Rožačevo solastništvo sploh ni vedel. “Itak pa v procesu izbire podjetja Geoit nisem odločal, bil je javni razpis in nanj so se prijavila štiri podjetja,” pojasnjuje in trditev, da je kandidat gradbenih lobijev, označuje kot za lase privlečeno.

Soočila se bosta pred študenti

Oba kandidata za rektorja Univerze na Primorskem se bosta sicer soočila v torek ob 17. uri, in sicer v prostorih Študentske organizacije Univerze na Primorskem (Šoup) na Pristaniški ulici 3 v Kopru.

Komentarjev 2
  • čevapčič 15:38 17.oktober 2011.

    Ha,ha,ha... Na uredništvo ste prejeli anonimno pismo... Ki ga je napisal Sebastjan Jeretič! Zakaj ne poveste, kdo je avtor teh podtikanj, tako, da lahko vsi vejo? Teden pred volitvami objavite senzacionalistično "novico", ki je seveda umazani piar nasprotnikov Darka Darovca. ...prikaži več Sami veste, da je z izplačili dr. Darovca vse v redu, vsi vprašani vam to potrdijo, pa še vedno rinete naprej s senzacionalističnimi naslovi in komentarji. To je tipična "novica", ki sploh ni novica... Boste objavili tudi moje "anonimno" pismo, če ga bom napisal in šli raziskovat, če je resnično? Malo morgen, seveda. Eh, močne veze ima ta Jeretič, močne...

  • korl1967 21:16 16.oktober 2011.

    kolk mora ta človek delati da toliko zasluži, če pa jaz za 1000 eur kar dobr garam.......,se mi kr mal smili