Slovenija
25 ogledov

Profesorji množično v pokoj

Maša za domovino ob dnevu državnosti. Boštjan Tacol
Univerze. Peticija proti novemu zakonu, zaradi varčevanja predčasne upokojitve.

“Prišel je čas, da se povežemo in se odločno zavzamemo za skupne študentske interese,” študentom sporočajo pobudniki peticije, v kateri poslance pozivajo, da zavrnejo novelo zakona o visokem šolstvu. Zgolj v nekaj urah jo je podpisalo več kot 400 ljudi.

Odpiranje vrat zasebnikom

Podpisniki peticije so prepričani, da želi vlada univerze prisiliti “v združevanje programov, odpuščanje učiteljev in sodelavcev ter povečevanje njihovih pedagoških obremenitev”. Menijo, da želi vlada tako javne univerze oslabiti in odpreti prostor za zasebne visokošolske zavode. Še posebno so zaskrbljeni zaradi večanja vpliva vlade v nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu. “Agencija je pomembna, ker določa merila za akreditacije študijskih programov, obenem pa presoja smotrnost ustanovitve novih fakultet in univerz. “To pa bi omogočalo ustanovitev univerz v Novem mestu, Savinjskem in na Gorenjskem, so še prepričani.

Pogajanja s profesorji

V peticiji opozarjajo, da je vlada pred časom ljubljanski univerzi vzela veliko sredstev, denarja za magistrski študij pa ni dovolj. Zato menijo, da to pomeni uvedbo šolnin. Neuradno bo ljubljanska univerza, kjer je zaposlenih več kot 6.000 delavcev, proračunsko luknjo do konca leta reševala z množičnim sporazumnim, a predčasnim upokojevanjem. Pogovori s posamezniki že potekajo.

Strah pred tujimi fakultetami


Medtem pa so se združeno uprli tudi visokošolski sindikati, Študentska organizacija Slovenije (Šos) ter rektorja mariborske in ljubljanske univerze. Vlado pozivajo k takojšnjemu umiku novele zakona in k začetku razprave o prihodnosti visokega šolstva. Opozarjajo, da novela odpira “zelo nevarno možnost, da bi univerze problem nezadostnega financiranja reševale z odpuščanjem” in povečanimi obremenitvami pedagoških delavcev. To pa naj bi zmanjševalo konkurenčnost. “Ne strinjamo se z napovedanimi spremembami na področju transnacionalnega izobraževanja, ki odpira slovenski prostor tujim institucijam brez pravnega nadzora nad kakovostjo,” pa opozarjajo na Šos.

Uporaba vseh sredstev

Podpisniki pozivajo Državni zbor, naj prevzame odgovornost in “ustavi politično motivirane posege v visokošolski prostor, ki bodo že na kratek rok imeli izjemno negativne učinke”. Če se to ne bo zgodilo, bodo uporabili vsa demokratična sredstva, ki so jim na razpolago.

Komentarjev 12
  • mijaliza 10:22 09.maj 2013.

    se strinjam samo v 95% s tabo...ostalih 5% pa ne, ker na tak način je FS izgubila kar dva zelo kvalitetna predavatelja in za njima še dan jočemo študentje....ker sta imela resnično zanimiva predavanja, razložila snov da so jo še ...prikaži več v osnovni šoli razumel, pa sta morala v penzion in ne po lastni volji....sicer pa nekdo more naredit prostor ovenim parlamentarcem, da bojo lahko od kod še honorarno cuzali denar

  • mijaliza 10:19 09.maj 2013.

    žalostno ampak resnično največji skrivači, lopovi in podobno imajo danes vsi borčevske pokojnine....

  • nina 09:31 18.september 2012.

    Država nemore funkcjonirati na način odpuščanje,upokojitev.Prvič naj poskrbijo,da bodo mladi imeli delo naj poskrbijo za podjetja,ki sojih namerno uničili.Dobičke,ki so jih pokradli naj vrnejo,naj prvo pospravijo pri sebi,če nočejo še večjega kažina,ker tako ne bo šlo večssdolgo naprej.To državo so ...prikaži večso uničili sedaj bomo pa vsi državljani plačevali njihove grehe.Naj pridejo iz Bruslja naj oni vodijo ,če mi nimamo sposobnih kadrov.