Slovenija
26 ogledov

Profesorji naj bi na 2. stopnji delali zastonj

študent študij predavalnica Anže Petkovšek
Zaradi rdečih številk so profesorji na sedmih mariborskih fakultetah v roke dobili bianco izjavo, v kateri je zapisano, da bi na drugi stopnji poučevali zastonj. Sindikat se s tem ne strinja.

Včeraj je senat Univerze v Mariboru sklenil, da je leto 2012 v rdečih številkah končalo sedem fakultet. In sicer: Filozofska fakulteta, Pedagoška fakulteta, Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Fakulteta za energetiko, Strojna fakulteta in Fakulteta za organizacijske vede.

Zaposleni teh fakultet naj bi podpisali bianco pisno izjavo, da je vsak posameznik vse delovne obveznosti na drugi stopnji pripravljen opraviti ne glede ne plačilo, sicer univerza ne bo razpisala drugostopenjskih študijskih programov na sedmih fakultetah.

Predsednica visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru Marija Javornik Krečič pravi, da je tovrstno dejanje izsiljevanje in pritisk na zaposlene, kar ostro obsojajo. "Kako lahko na instituciji, kot je univerza, tako brezbrižno odvržejo temeljno dostojanstvo in preostale človekove pravice ter fakultete rangirajo na manj vredne in več vredne, forsirajo neoliberalno logiko, ki so jo v preteklosti v javnih nastopih sicer obsojali, in neetično izsiljujejo."

Vodstvo fakultete tako sili zaposlene, da to izjavo podpišejo, hkrati pa vedo, da je večina ne bo podpisala. Posedi pravi, da gre za to, da obstajajo določene pravice, ki se jim ljudje ne morejo odpovedati in menijo, da je pravično plačilo ena izmed teh pravic. Zato so prepričani, da bo treba pogledati, ali je ta podpis bianco izjave tudi kaznivo dejanje. Zaposlenim še ni jasno, ali to pomeni, da bo prišlo do znižanja avtomatsko ali ne, in ker je finančna situacija v Mariboru zelo slaba, gre za to, da bodo prisiljeni delati zastonj. Tistim, ki imajo obveznosti na prvi stopnji, se sicer ne bo poznalo, lahko pa se zgodi, da bodo tisti, ki delajo le na drugi stopnji, ostali brez plačila.

Komentarjev 3
  • Bozidar.Frelih 16:45 27.marec 2013.

    Ne vem kaj se bunite. Saj je pred dnevi eden vaših kolegov, dr. fr mr in še kaj Mramor predlagal, da bi se malo delalo zastonj. Mislim da bi bile univerze odličen testni poligon za take umotvore.

  • Oseba_ 15:32 27.marec 2013.

    saj profesorji dobijo dovolj plače že na 1 stopnji !

  • Niko_K_ 14:36 27.marec 2013.

    Ste pa hitro popravili .. "Na sedmih mariborskih univerzah" :)