Slovenija
1 ogledov

Profesorji v strahu za službo

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Ministrstvo za visoko šolstvo in šport je za prihodnje šolsko leto razpisalo 25.404 vpisnih mest na srednjih šolah. To je za 325 mest manj kot lani. Za službo se zato bojijo profesorji.

Devetnajst tisoč učencev, ki letos zaključuje osnovno šolo, bo informacije glede vpisa in programov dobilo na informativnem dnevu. Srednje šole jih bodo organizirale 13. in 14. februarja, prijave za vpis pa bodo srednje šole sprejemale do 23. marca.

Upad generacij
Problem osipa učencev, ki je zadnja leta pestil osnovne šole, se seli na srednje. Že letošnja generacija je za dvesto otrok manjša od lanske, generacija, ki se bo vpisovala v srednje šole za šolsko leto 2014/15, pa bo manjša za 14 odstotkov.

Manj dijakov, manj dela
"Zmanjševanje števila dijakov lahko brez dvoma v prihodnje pomeni tudi odpuščanja," pravi državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) Alenka Kovšča. Po podatkih MŠŠ je bilo že lani v srednjih šolah 80 presežnih delavcev.

Odpuščanja učiteljev

Zaradi osipa dijakov bodo najbolj ogrožena delovna mesta učiteljev tehničnih predmetov. "Upad 14 odstotkov je drastičen, predvsem ker ne bo enakomerno razporejen," pravi Branimir Štrukelj, sekretar Sviza. "Če se v Sloveniji normativ, ki za število dijakov v razredu, ki je zelo visok (32 dijakov na razred), ne bo znižal, je odpuščanje učiteljev neizogibno," opozarja Štrukelj. "To je povezano tudi z dejstvom, da je odstotek zlasti mladih učiteljev, ki imajo zaposlitev za določen čas in so ves čas pod pritiskom, velikanski," še dodaja Štrukelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.