Slovenija
20 ogledov

Profesorski okostnjaki

Univerza na Primorskem Suzana Kos
Neverjetno. Za skoraj nove avte astronomski stroški za servise.

Univerza na Primorskem ima deset službenih avtomobilov, od tega jih je osem v lasti znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS), ki je sicer največja članica univerze tako po številu zaposlenih kot po denarju, ki ga ima na voljo. Njen direktor Darko Darovec pa spada med najbolje plačane profesorje v državi, saj je samo lani prejel 127 tisoč evrov bruto. Ekstremni zaslužek je razkril anonimni vir, ki trdi tudi, da je bilo za servisiranje avtomobilov ZRS lani porabljenih več kot 40 tisoč evrov.

avtomobil univerze na primorskem | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Številka se zdi izjemno visoka; samo za servisiranje eno leto starega dacia sandera naj bi bilo porabljenih sedem tisoč evrov, za toyoto RAV letnika 2009 prav toliko, za tri leta staro seat alteo pa osem tisočakov. Stroški servisiranja naj bi lani znašali od dobrih 30 do celo več kot 400 odstotkov povprečne tržne vrednosti posameznega avtomobila.

Študente je zeblo

Na drugi strani tega razkošja pa fakultete ob pomanjkanju lastnih predavalnic za nekatera predavanja najemajo tudi neprimerne prostore. Ena izmed takih je na primer predavalnica v lasti dijaškega doma. “V tej predavalnici sem pozimi predaval tudi sam. Temperatura včasih ni bila višja od 12 stopinj; nekateri študentje so se zato ovijali v odeje, nekateri pa so nehali hoditi na predavanja,” ob tem pravi profesor, ki ne želi biti imenovan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.