Slovenija
104 ogledov

Program ukrepov z datumi

Prva seja nove vlade Saša Despot
Med koalicijskim vrhom skrivnostni. Virant: ukrepi so konkretni in časovno opredeljeni.

Vrh koalicijskih strank se na sestanku, ki še traja, po besedah predsednika DL Gregorja Viranta pogovarja o zelo konkretnem programu ukrepov na področju javnih financ. Ukrepi so po njegovih pojasnilih časovno opredeljeni, o podrobnostih pa ni želel govoriti.

Kot je pojasnil med srečanjem, vmes je namreč odštel na pogajanja s sindikati javnega sektorja, se bo predsednica vlade Alenka Bratušek odločila, kdaj bo podrobnosti razkrila javnosti. Vendar je po njegovi oceni jasno, da koalicija sledi tistim ukrepom, ki so nujno potrebni.

"Torej uravnoteženje javnih financ, sanacija bančnega sistema, tudi pomoč prezadolženemu gospodarstvu in seveda prodaja, vsaj dela, državnega premoženja," je poudaril ob vnovičnem prihodu na vrh koalicije.

Cilj primanjkljaj pri treh odstotkih

Glede morebitnih ukrepov, morebitnih dvigov davkov ali DDV, ni želel biti konkreten. "Pogovarjamo se o konkretnih ukrepih. Ključno je, da uravnotežimo javne finance, da letos zadržimo napovedani proračunski primanjkljaj okoli treh odstotkov in da ga ne povečujemo, zato pa bodo potrebni ukrepi na prihodkovni in odhodkovni strani," je še dejal Virant.

Predstavitev podatkov

Redkobeseden je bil pred srečanjem tudi vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki od Bratuškove pričakuje številke in prve predloge ukrepov. Obljublja pa, da bodo ti, ko se bo "potegnilo črto", tudi predstavljeni javnosti.

Predsednica vlade Alenka Bratušek naj bi namreč danes koalicijo seznanila tudi z najnovejšimi javnofinančnimi podatki in projekcijami, ki bodo podlaga za odločanje o ukrepih na prihodkovni in odhodkovni strani proračuna.

Pet ukrepov

Bratuškovi naj bi ji pomagal tudi direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle.

Sama sicer vidi pet ključnih ukrepov - sanacijo bank, konsolidacijo javnih financ, privatizacijo, vpis fiskalnega pravila v ustavo in ustavne spremembe glede referendumov.

Komentarjev 2
  • voje 07:40 23.april 2013.

    Tudi tošel partija je imela neke semaforje,ki nikoli niso zagoreli zeleno,če ne ,je pa pregorelo na referemdumu.

  • stela 07:00 23.april 2013.

    Kateri od petih ukrepov bo prinesel nova delovna mesta???