Slovenija
785 ogledov

Programski svet RTVS podal mnenje o prenosu programa BBC

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes sprejel izjavo, v kateri je pozdravil odločitev vodstva Televizije Slovenija (TVS), da na drugem programu zagotovi prenos BBC World News o ruski ofenzivi. Za izjavo je glasovalo skoraj dve tretjini svetnikov.

Programski svet je v izjavi zapisal, da razume, da je bil to v danih kadrovsko in organizacijsko nevzdržnih razmerah na RTVS začasen ukrep, ki je omogočil vsaj minimalno izpolnjevanje poslanstva RTVS, to pa je zagotavljati verodostojno in celovito poročanje o pomembnih dogodkih.

V.d. odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranka Rebernik je dejala, da na televiziji v četrtek zjutraj, ko se je začel ruski napad na Ukrajino, niso mogli ustrezno pokrivati dogajanja. V povezavi s pokrivanjem dogodkov v Ukrajini je sicer čakala na predloge iz zunanjepolitične redakcije, a teh ni bilo, je zatrdila. Glede na to je odločila, da bodo Odmevi na prvem programu TV Slovenija od danes naprej bolj obsežni. Izrazila je razočaranje nad kolegi v zunanjepolitičnem uredništvu, iz katerega je po njeni oceni prišlo premalo predlogov.

Slavko Kmetič, ki ga je v svet imenoval DZ na predlog gledalcev in poslušalcev, je dejal, da bi od novinarjev v zunanjepolitičnem uredništvu informativnega programa TVS pričakoval več proaktivnosti.

Slavko Splichal, ki ga je v svet imenovala Slovenska akademija znanosti in umetnosti, pa je izpostavil, da programski svet lahko razpravlja o čemer koli, stališč pa v skladu z 11. členom statuta RTVS ne sme dajati. Sicer pa bi največji učinek po njegovem mnenju prinesel pogovor z novinarji, v katerem bi ti lahko pojasnili tudi svoj pogled.

Zaposleni do odločitve vodstva kritični

Gregor Drnovšek, ki je v svetu predstavnik zaposlenih v javnem zavodu, je bil do odločitve za predvajanje programa BBC kritičen. Odločitev vidi tudi kot zaušnico novinarjem v zunanjepolitičnem uredništvu informativnega programa. Vendar je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough to zanikal. Povedal je tudi, da je bilo za RTVS vklapljanje programa BBC brezplačno.

Drnovšek je poleg tega izpostavil izjavo, ki jo je pripravil aktiv novinarjev informativnega programa TVS. V njej so v zunanjepolitičnem uredništvu tega programa zgroženi zaradi neprofesionalnega pristopa vodstva ob izbruhu vojne v Ukrajini ter načrtovanja posebnih oddaj in zunanjepolitičnih vsebin v dnevnoinformativnih oddajah. Ad hoc odločitev v. d. direktorja TVS Valentina Areha za prenos BBC v živo je tudi močno okrnila ugled RTVS, so zapisali.

Pozivajo k razrešitvi Areha

Aktiv novinarjev in Sindikat novinarjev TVS pa sta generalnega direktorja RTVS zaradi programske škode, ki je po njunih navedbah nedopustna, pozvala k razrešitvi Areha. Poziv so podprli tudi aktiv novinarjev Radia Slovenija, aktiv MMC, koordinacija novinarskih sindikatov RTVS, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije.

Jelka Stergel, ki jo je v svet imenoval DZ na predlog gledalcev in poslušalcev, je ocenila, da je v televizijskem informativnem programu "žalostno stanje". "Očitno je toliko medsebojnega obračunavanja, da manjka motivacije za bolj poglobljeno novinarsko delo," je dejala.

Po oceni Janeza Juhanta, ki ga je v svet na predlog Slovenske škofovske konference imenoval predsednik republike Borut Pahor, bo sprejeta izjava lahko spodbuda novinarjem pri njihovem delu. Želi si, da bi empatija do Ukrajincev in njihovega trpljenja rasla v vseh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:54 01.marec 2022.

    Po oceni Janeza Juhanta, ki ga je v svet na predlog Slovenske škofovske konference imenoval predsednik republike Borut Pahor,.....HALO ? Borut Pahor je znova dokazal svojo pripadnost vatikanskim biričem in Janši ! RKC ne plačuje položnic prispevka za RTVS ! ...prikaži več Zakaj bo škofovska konferenca odločala kaj bomo gledali državljani ?