Slovenija
13843 ogledov

Projekcije naravnost neverjetne: Namesto da bi se umirjala epidemija raste

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Po zelo optimističnem scenariju bi lahko novo leto preživeli v nekoliko bolj sproščenem vzdušju.

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji na osnovi celostne slike, števila hospitaliziranih, števila pozitivnih testov ter prekuževanja ocenjuje, da smo dosegli plato in da epidemija še ne upada. "Verjetno celo počasi raste," pišejo pri IJS. "Upamo, da bomo z doslednim izvajanjem ukrepov z 16.11., katerih učinek se naj bi začel kazati konec tedna, uspeli krivulje končno obrniti navzdol. Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+ se je v zadnjem obdobju predvidoma ustalilo, v preostali Sloveniji brez DSO-jev pa počasi pada, kar je dobra novica, žal pa predvidoma še vedno raste v DSO-jih. V bolnicah je bil vrh morebiti že dosežen ali pa ga bomo dosegli v naslednjih dneh."

Ocenjujejo, da je reprodukcijsko število R 1,05. "S tega stališča epidemija še vedno raste," so zapisali pri IJS. "Vendar je treba upoštevati, da ob morebitnem prihodu na vrh ali prehodu čez vrh sedemdnevno povprečje nekoliko preceni vrednost R, ker vsebuje tudi zgodovino iz naraščajočega obdobja."

Trenutno imamo v povprečju približno 1450 pozitivnih testov dnevno. Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan.

V napovedi za pozitivne teste so zelo optimistično predpostavili, da so ukrepi z 16.11. spustili R na 0,7, a glede na trenutno stanje bi lahko bili veseli, če bi uspeli R spustiti opazno pod 1, morda na 0,9 ali 0,8. 

Projekcije IJS | Avtor: IJS IJS

"V tem primeru, po optimistični napovedi, bo okoli 28.12. padlo povprečno število pozitivnih testov pod 300 na dan, kar je maksimalno število pozitivnih testov, pri katerem uspejo epidemiologi še zasledovati stike potrjeno okuženih, kar močno zmanjša širjenje virusa in je predpogoj za postopno sproščanje ukrepov," so zapisali pri IJS. "Zaradi časovnega zamika med okužbo in pozitivnim testom bi se lahko začelo postopoma sproščati ukrepe že nekaj dni prej. Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli še v nekoliko bolj sproščenem vzdušju." 

V prognozi za bolnice so predstavljeni scenarij za primer, da bi ukrepi z 16.11. prijeli zelo dobro (takrat R=0,5), scenarij, kjer ukrepi primejo le delno (takrat R=0,9) in scenarij, kjer ti ukrepi ne primejo (R=1,0 in upad zaradi prekuževanja).

"Negotovost napovedi je v tem obdobju prijemanja ukrepov zelo velika," opozarjajo pri IJS. "Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi." 

Projekcije IJS | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
 • gustl 22:21 25.november 2020.

  Covid se bo umiril, ko se bodo države zmenile kdaj bodo nehali promovirati in strašiti ljudi. Ne more biti Slovenija spet prva , ki je premagala Covid in to demonstrirala z letali in davkoplačevalskim denarjem...

 • Avatar vec
  vec 20:59 25.november 2020.

  Medtem ko z lahkoto v Beogradu sedeš na avtobus za LJ in v LJ nimaš korone oz se je ne držiš ker ni skor nobene kontrole. Videno in slišano z osebo ki je pripotovala iz Srbije en dan prej, drugi ...prikaži veči dan je že veselo raziskovala našo državo, za njih ko da ne veljajo zaprte občine ipd. NI mi jasno kako lahko ampak jim uspeva. Enako iz BiH in ostalega Balkana. Tudi to nas bo zjebalo

 • Mesija 20:07 25.november 2020.

  Inštitut Jozef Stefan je nekaj zajebal v grafih. To bo to, ja. Popravek sledi jutri.