Slovenija
10038 ogledov

Projekcije širjenja covid-19: IJS sporoča dobro novico

Število pozitivnih se bo gibalo med 500 do 4000 okoli trenutne povprečne vrednosti 2023.

"Ocenjeno reprodukcijsko število R je 2,17 (včeraj 2,20) in je nekoliko padlo, podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov pa 6,3 dni (včeraj 6,2 dni) in je nekoliko narastel, kar je dobra novica in nakazuje, da se je začel poznati vpliv ukrepov z 16.10," v napovedi širjenja virusa Covid-19 ugotavljajo pri Institutu Jožef Stefan. "Upamo, da bodo ti ukrepi v naslednjih dneh uspeli R čim bolj spustiti, da bodo imeli potem ukrepi z 20.10. lažje delo pri spuščanju R pod 1, kar je potrebno za obvladovanje epidemije. Zato se maksimalno potrudimo in dosledno izvajajmo vse ukrepe, ker je to trenutno edino orožje, ki ga imamo v boju proti širjenju virusa. Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov (število bo objavljeno jutri) manjše od 3260 (ob nespremenjenem režimu testiranja) bo R nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narastel, sicer bo ravno obratno."

Pri IJS opozarjajo, da se čakanje na odvzem brisa podaljšuje, vsi brisi pa niso testirani že isti dan in razmišlja se o spremembi režima testiranja, kjer bi testirali predvsem bolj obolele, tako kot v drugi fazi prvega vala. "Zaradi vsega tega dnevno število pozitivnih testov do stabilizacije razmer ne bo več dober pokazatelj razvoja epidemije, posledično bo v tem prehodnem obdobju ocenjeno reprodukcijsko število podcenjeno, podvojitveni časi pa precenjeni," opozarjajo pri IJS. "Na naše napovedi to ne bo imelo pomembnega vpliva, ker naš kompleksen model integralno upošteva vse razpoložljive podatke ter takšne anomalije ustrezno obravnava."

V prvem valu se je okužil približno en odstotek prebivalstva, kar pomeni približno vsak 100. prebivalec. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 4,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 22. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 3 odstotke prebivalstva, kar pomeni približno vsak 33. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 5,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 18. prebivalec.

Po napovedi IJZ bi lahko ob predpostavki, da bodo ukrepi iz 16. oktobra delno prijeli, tisti iz 20. oktobra pa polno, kar pomeni reprodukcijsko število pod 0,9, bi lahko imeli 29. oktobra 2718 dnevnih pozitivnih testov (z dnevno fluktuacijo 5000), ki bi mu sledil upad. Za 4. novembra napovedujejo 929 hospitaliziranih in 10. novembra 220 oseb na intenzivni negi, število obojih bi se nato postopno zmanjšalo. "Bolj, ko bodo prijeli ukrepi z 16.10., nižje bodo te maksimalne številke, kar bomo lahko spremljali v naslednjih dneh," ugotavljajo pri IJS.

 | Avtor:
Število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju bi po tej napovedi fluktuiralo v območju od 500 do 4000 okoli trenutne povprečne vrednosti 2023, ki bo naraščala do 29. oktobra, ko bo dosegla vrh pri 2718.  

Podrobnosti preberite na tej povezavi.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 02:53 28.oktober 2020.

    Važno je razmerje med testiranimi in pozitivnimi, važno je tudi kdo so testirani. So to preplašeni samoplačniki, tisti, ki se le slabo počutijo, stanovalci in delavci okuženih domov za ostarele, itd Te številke, ki se objavljajo, so torej prilagajanje nekemu ...prikaži večemu scenariju, ki si ga je očitno zamislil nek omračen um Šarca zapret, ker je takrat pozno, a še pravočasno zaprl meje in domove za ostarele. Ta vlada pa skupaj svojimi pajaci za komuniciranje in ustvarjanje kaosa dela "dobro". ;) Butalsko!

  • punisher_008 19:27 27.oktober 2020.

    Tale izjava zmaga ni kaj : Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov (število bo objavljeno jutri) manjše od 3260 (ob nespremenjenem režimu testiranja) bo R nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narastel, sicer bo ravno obratno." Kako tako napisete ...prikaži veče butalci??Še 2000 jih nismo nikoli imeli v enem dnevu, vi pa se tolazite in napisete cifro ce bo manjse kot 3260?????Hallo!!! Itaq da bo manjse stevilo kot to!!! Slabo se vi to tolazite ni kaj!!!

  • Covid_1984 18:06 27.oktober 2020.

    prikazujete, da ukrepi delujejo, ane? kmalu bomo zaprti v hiše, bedaki pa boste risali nove grafe. ste navadne znanstvene kurbe