Slovenija
19 ogledov

"Projekt se lahko ustavi"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Današnji odbor za zdravstvo: zaradi varčevanja bo zdravstveni resor izgubil skoraj 50 milijonov evrov. Lahko se celo zgodi ustavitev projekta izgradnje nove ljubljanske urgence.

"Nismo srečni v tej situaciji, a razumemo, da so razmere težke," je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen. V zvezi s tem je opozoril, da se najbolj zamika prav najdražji projekt − nova ljubljanska urgenca.

Vsega je kriv heliport

Tadej Štular z ministrstva za zdravje je poslancem pojasnil razloge za zamik projekta ljubljanske urgence.

Kot je pojasnil, so morali projekt reprojektirati, med drugim tudi zato, da so na streho objekta umestili heliport, saj sedanji sistem, ko helikopterji pristajajo na Roški in nato bolnika z reševalnim vozilom odpeljejo v UKC Ljubljana, dolgoročno ni primeren.

Po njegovih besedah je projekt zaradi določenih tehničnih težav že tako v zamudi, tako so lahko zamaknili njegovo izvajanje na naslednje leto. "A če naslednje leto ne bodo zagotovili 40 milijonov evrov, se bo ta projekt ustavil," je ob tem opozoril na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo.

Zaradi vladinega varčevanja bo zdravstveni resor namreč izgubil skoraj 50 milijonov evrov, najbolj prizadeto pa bo prav področje investicij. Zato je poslanca SDS Ivana Grilla zanimala prav usoda projekta urgentnih centrov po državi.

"Slepite se, če mislite, da se bodo te investicije začele graditi v prihodnjem letu, ker teh sredstev ne bo, saj bodo razmere še manj ugodne kot letos," je bil prepričan Grill.

Na kritike poslancev SDS, da v tem mandatu ni bil zaključen še noben investicijski projekt v zdravstvu, pa je odgovoril poslanec LDS Borut Sajovic. Opozoril je, da se je že "v boljših časih" vedelo, da potrebujemo novo urgenco v Ljubljani, pa se to ni zgodilo.

"Iz preteklih napak smo se morda kaj naučili, in če se nove urgence lotimo bolj z glavo, bomo morda prihranili kaj denarja," je menil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.