Slovenija
36 ogledov

"Projekt se mora nadaljevati"

1/17
Žurnal24 main
Projekt izgradnje bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš) se mora nadaljevati, so sprejeli na izredni skupni seji občinskih svetov Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki.

Sejo je zaradi nastalih razmer ob kadrovskih menjavah v skupini Holding Slovenske elektrarne in četrtkovi razrešitvi direktorja Teša Uroša Rotnika sklical velenjski župan Bojan Kontič. Na seji so sprejeli tudi sklep o tem, da se zakon o poroštvu takoj pošlje v DZ.

"Vladi in tistim, ki so Rotnika razrešili, bi sporočil, da preden naredijo takšno zamenjavo, pripravijo scenarij zamenjave, saj ne gre za igro otrok v peskovniku. Gre za gospodarsko družbo, ki daje Sloveniji tretjino električne energije in se ni za šaliti s tako pomembnim projektom kot je Teš 6. Skrbi me, kaj se bo zdaj zgodilo in od tukaj naprej je moja jeza," je pojasnil Srečko Meh. Meh, velenjski podžupan, je napovedal svoj odstop iz predsedstva stranke SD

Po Mehovih besedah se v nasprotju z vladnimi obljubami zamenjujejo direktorji in nadzorniki, ob tem pa je spomnil, da Janševa vlada ni zamenjala nobenega direktorja v Šaleški dolini. Tako, ko se tukaj zamenjujejo kadri, se z ljudmi ne dela, pravi Meh. "Vseskozi za to zamenjavo stoji stranka Zares, tukaj zadaj je predsednik Zaresa Gregor Golobič in tukaj zadaj so posli, na katere je Golobič imel ali ima vpliv. Gre za skrito zgodbo zamenjave tistih direktorjev in nadzornikov, ki niso bili poslušni," je še dejal Meh.

V Teš opozorilna stavka
Na opozorilni stavki se je zjutraj zbralo okrog 200 delavcev, ki so v prvi vrsti opozorili, da je razrešitev Rotnika nelegitimna ter v nasprotju s slovensko zakonodajo in pravnim redom.

Najpomembnejši zahtevi opozorilne stavke sta dve; Branko Sevčnikar, predsednik sindikata Teša, je zahteval, da se sklepi nadzornega sveta razveljavijo, ker ogrožajo delo in projekt Teš 6. Od pristojnih, torej premierja Boruta Pahorja, ministrice Darje Radić in drugih zahtevajo, naj do prihodnjega torka odstranijo vzroke Rotnikove razrešitve.

Istega dne, torej prihodnji torek, naj bi se s Pahorjem in ministrico tudi sestali in pregledali, v kolikšni meri so njihove zahteve realizirane.

Če do uresničitve ne pride, bodo v sredo, 17. novembra, začeli omejevati dobavo električne energije.

Tot nezaželen
Kot smo izvedeli, je pred opozorilno stavko sindikalista Sevčnikarja poklical s strani nadzornikov na novo nastavljeni prvi mož Teša Simon Tot. Da bi prišel na delovno mesto.

Sindikalist Sevčnikar mu je brez ovinkarjenja povedal, da ni zaželen, naj nikar ne hodi in da za svojega direktorja še vedno štejejo Rotnika.

Očitke zavračajo
Očitke delavcev, da so nadzorniki prvega moža Teša Uroša Rotnika razrešili nelegitimno, v HSE zavračajo: „Direktor družbe je lahko skladno s 3. odstavkom 515. člena Zakona o gospodarskih družbah odpoklican kadarkoli, ne glede na to, ali je imenovan za določen ali nedoločen čas. Nadalje isti člen določa, da se sicer lahko v družbeni pogodbi (t.j. v enoosebni družbi Akt o ustanovitvi) določi, da pristojni organ (v TEŠ je to nadzorni svet) odpokliče poslovodjo samo iz razlogov, določenih z družbeno pogodbo. Akt o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo Termoelektrarna Šoštanj pa takih razlogov nima navedenih, zato se za odpoklic in imenovanje poslovodje v tej družbi uporabljajo neposredno določila Zakona o gospodarskih družbah, torej možnost odpoklica kadarkoli,“ pravijo in dodajajo, da je iz navedenega razvidno, da ni nikakršnih razlogov za nezakonitost sklepa nadzornega sveta te družbe.

V HSE zagotavljajo še, da ne more biti nič spornega tudi z načinom sklica seje in dnevnim redom. "Poslovnik o delu nadtornega sveta TEŠ določa, da se lahko seja skliče zaradi interesa družbe tudi preko telefona in takoj, brez vnaprejšnjega dnevnega reda. Tako je v poslovnikih vseh nadzornih svetov naših hčerinskih družb, tudi v poslovniku o delu nadzornega sveta HSE," pojasnjujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.