Slovenija
17 ogledov

"Projekt TEŠ 6 doslej voden slabo"

Golobič ocenjuje, da v HSE z današnjim odzivom niso "prav v ničemer z argumenti Žurnal24 main
HSE zavrača trditve glede povezave med odpoklicem Rotnika in domnevno novo odprto finančno konstrukcijo Teš 6. Golobič: projekt je bil slabo voden, pokazali niso nikakršnih argumentov.

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so danes zavrnili zapise v medijih glede povezave med odpoklicem bivšega direktorja Termoelekrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika in domnevno na novo odprto finančno konstrukcijo Teš 6. "To ne drži ter gre za zavajanje javnosti in dejansko ogrožanje izvedbe projekta," so prepričani.

Nadaljujejo, da trditev, da ima TEŠ pridobljena gradbena dovoljenja za vse navedene pripravljalne gradbene faze, drži, da pa še vedno nimajo dovoljenj za hladilni stolp in glavni pogonski objekt. Med drugim so zapisali še: "Elektroenergetsko soglasje je res izdano, a pod pogojem, da bo ELES lahko na območju Slovenije do začetka obratovanja Bloka 6 zakupil terciarno minutno rezervo. Že danes vemo, da to skoraj zagotovo ne bo mogoče." In še: "TEŠ je dejansko pridobil okoljevarstveno soglasje, vendar še ni pridobil okoljevarstvenega dovoljenja."

"Projekt voden slabo in netransparentno"
Včeraj je sicer vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar v odzivu na trditve ministra in predsednika Zares Gregorja Golobiča navedel, da so za vse pripravljalne izvedbe faze projekta Teš 6 dobili potrebna gradbena dovoljenja ter da je odstavitev Rotnika odprla zaprto finančno konstrukcijo projekta. Prav tako je poudaril, da so zagotovili priklop v elektro omrežje ter da imajo okoljevarstveno soglasje agencije za okolje.

Brešarjeva trditev, da je zamenjava Rotnika odprla finančno konstrukcijo "ne drži, niti ne drži trditev, da so banke z 'velikim začudenjem' sprejele zamenjavo direktorja TEŠ. Iz elektronske korespondence je vidna zgolj zahteva po legitimnih pojasnilih in zamenjavi imena direktorja v dokumentih za podpis," pravijo v HSE.

"Včerajšnja politikantska in arogantna izjava projektne skupine bloka TEŠ 6 je poskušala z zavajanjem in izogibanjem ključnim vprašanjem prikriti dejstvo, da je bil projekt TEŠ 6 doslej voden slabo in netransparentno," se je danes znova oglasil Golobič in dodal, da je bil projekt do zdaj voden kot lobistnično-medijski konstrukt. "Zato je dobro, da se omenjena projektna skupina sklicuje na sodišče, saj bodo tudi tam morali položiti račune za takšno neprofesionalno delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.