Slovenija
18 ogledov

"Projekti bi lahko splavali po vodi"

Tomaž Pandur ne bo programski direktor, ker, kot navaja naš vir, tako ne bi moge Žurnal24 main
EPK. Znana imena, ki bodo skrbela za zavod in program, imena programskega direktorja pa še ni.

Maribor. “Odločal sem se na podlagi referenc in strokovnosti,” svojo izbiro nekaterih članov sveta zavoda in programskega sveta Javnega zavoda Maribor 2012 komentira Franc Kangler, mariborski župan.

Nabrani širom Slovenije. Člani. Svet Javnega zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture za zdaj sestavljajo Suzana Žilič Fišer, Andrej Verlič, Roman Glaser, Marjeta Ciglenečki, Srečko Meh, ki so ga izbrali župani partnerskih mest, vlada je imenovala Jožefa Školča, Stojana Pelka in Józsefa Györkösa. Programski svet pa sestavljajo Simon Kardum, Jurij Sadar, Meta Gaberšek Prosenc, Tomaž Pandur, Vital Verlič, Mitja Čander, Ivo Vajgl in Darko Brlek. V programski svet zavoda bo imenovan še tuji predstavnik s področja kulture.

Ni imena, ni razpisa
Kot smo že poročali, naj bi javni zavod po formaciji omenjenih organov dobil še programskega direktorja, saj zdaj to funkcijo kot vršilec dolžnosti opravlja Aleš Novak, direktor urada za kulturo na mariborski občini. Čeprav je Kangler že pred časom namignil, da naj bi to funkcijo prevzel znan umetnik Tomaž Pandur, ne bo tako. Kot smo izvedeli iz dobro obveščenih virov, naj bi vprašanje, kdo bo bdel nad programom EPK, v zavodu povzročalo resne težave. “Že tako jim škripa pri pridobivanju sredstev, ker pa so javni zavod, pa si ne smejo privoščiti, da bi nekoga plačevali z okoli pet tisoč evri na mesec, kot bi se spodobilo za tako odgovorno funkcijo,” navaja naš vir, ki dodaja, da tudi razpis za to direktorsko mesto še nekaj časa ne bo izšel.

Zaskrbljeno ministrstvo
Srečko Meh, župan Mestne občine Velenje, ki je prav tako partnerica pri projektu EPK, je prepričan, da vključenim mestom zastavljenih programov zagotovo ne bo uspelo izpeljati v celoti: “Manjka nam predvsem državni denar, saj gre za državni projekt in se lahko zgodi, da če ne bo zagotovljen, kak projekt splava po vodi.

Na ministrstvu za kulturo pa pojasnjujejo, da so svoj del obljube kljub krizi izpolnili in zagotovili finančna sredstva v višini 10,7 milijona evrov za program EPK v prihodnjih treh letih. So pa zaskrbljeni nad počasnim izrisovanjem realnih okvirov EPK 2012.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.