Slovenija
1 ogledov

Promili jemljejo življenja

Kliknite za povečavo (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Šokantno. Lani so vinjeni vozniki v Podravju povzročili 65 odstotkov nesreč s smrtnim izidom. Nevarni vozniki. Največ vinjenih na Obali, neodgovornih pa v Novem mestu in Ljubljani.

Alkohol. Med vozniki, ki vozijo mimo nas, je vsak 20. vinjen, kažejo izračuni po lani opravljenih alkotestih po Sloveniji.

Dve tretjini pozitivnih testov
Droge. Lani so slovenski policisti odredili 404.917 alkotestov, 19.094 je bilo pozitivnih, 677 odklonjenih. Odredili so 2.123 strokovnih pregledov zaradi alkohola, več kot polovica je bila pozitivnih. Zaradi drog so odredili 1.427 pregledov, dve tretjini sta bili pozitivni.

Skupno so pridržali 9.032 voznikov, začasno so odvzeli 14.500 vozniških dovoljenj.

Najmanj možnosti za srečanje z vinjenim voznikom imate na območju novomeške in kranjske policijske uprave (PU). Skoraj trikrat več opitih voznikov so policisti srečali na Obali.

Kje so najnevarnejši
“Alkoholiziranost udeležencev in prevelika hitrost sta žal še vedno najpogostejša dejavnika pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami,” opozarjajo na policiji. Alkoholizirani vozniki so lani povzročili 30 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom.

V Podravju so bili vinjeni vozniki krivi za 65 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom, v Posavju za 57 odstotkov, na Gorenjskem, Goriškem in Celjskem pa za polovico. Čeprav je bila opitost voznikov največja na Obali, tamkajšnji vinjeni vozniki niso povzročili nobene nesreče s smrtnim izidom. Enako velja za območje PU Slovenj Gradec.

Najbolj neodgovorni pa so glede na ugotovljene kršitve zakona o varnosti cestnega prometa novomeški vozniki.

Opitost. Alkoholizirani vozniki, ki so lani povzročili nesreče s smrtnim izidom, so imeli povprečno 1,62 grama alkohola na kilogram krvi (g/kg). Tisti, ki so povzročili nesreče s telesnimi poškodbami, so imeli povprečno 1,55, povzročitelji nesreč z materialno škodo pa 1,48 g/kg.

Sledijo Ljubljančani, Mariborčani in Krčani, za polovico manj ujetih prekrškarjev pa je na območjih PU Postojna in Nova Gorica.

Za prepolovitev števila žrtev
Predsednik Danilo Türk, ministri za promet, zdravje in notranje zadeve ter predstavniki vladnih in nevladnih organizacij so včeraj podpisali zavezo, ki pomeni dogovor za prizadevanje k prepolovitvi števila smrtnih žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah v desetih letih. Zaveza je nastala ob začetku desetletja za večjo prometno varnost na cestah, ki ga je razglasila Organizacija združenih narodov.

Na slovenskih cestah je letos umrlo že 50 ljudi, kar je deset več kot v istem obdobju lani. “Analiza vzrokov za tolikšno povečanje že poteka,” obljublja prometni minister Patrick Vlačič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.