Slovenija
27 ogledov

Promocija ali pogreb plavanja

STOŽICE LED Saša Despot
EP. Kot kaže, prvenstva ne bo. Prvi mož plavalcev meni, da je rizik (pre)velik.

"Nismo še rekli ne, a bolj slabo kaže," je o tem, da bi Ljubljana naslednje leto gostila evropsko prvenstvo (EP) v plavanju, povedal Miran Kos, predsednik Plavalne zveze Slovenije, in napovedal, da se bodo o tem odločili konec maja, ko morajo odločitev sporočiti tudi evropski plavalni zvezi.

Na namige, da si za prvenstvo bolj kot plavalna zveza prizadeva Plavalni klub Ilirija oziroma Nestor Mankoč, ki želi tako dobiti nov bazen v Ljubljani, je Kos odgovoril: "Nobena skrivnost ni, da je on pobudnik akcije. Vendar je o tem obvestil vodstvo in izvršni odbor zveze, od takrat pa skupaj delamo na projektu."

20 milijonov iz Evrope

Vlada naj bi soglasje za EP dala, vendar so Kosu že povedali, da ga sofinancirala ne bo. Prav zato je prvenstvo pod vprašajem.

"V teh razmerah se ga bojimo organizirati, saj bi morala vsa jamstva in garancije dati plavalna zveza. Če bi morala to na koncu tudi plačati, bi to pomenilo konec plavanja v Sloveniji, zato smo tako previdni," je pojasnil in dodal, da je v teh časih težko pričakovati, da bo kdo gradil bazen.

Bo pa njihova odločitev odvisna tudi od tega, kaj se bo zgodilo z Ilirijo, čeprav je verjetnejše, da bi bilo prvenstvo v Stožicah.

Tudi vodja projekta Ilirije Janez Sodržnik meni, da so možnosti za nov bazen majhne. Projekt bi lahko realizirali le, če jih bodo uslišali na državni ravni in projekt prijavili za črpanje evropskih sredstev iz finančne perspektive 2007–2013.

"To smo poskušali že pri prejšnji vladi, a so imeli druge prioritete. Zdaj ko gre perspektiva 2007–2013 h koncu, pa je jasno, da bomo v Bruslju pustili veliko denarja. Greh bi bil, če ne bi dali priložnosti tistim projektom, ki imajo možnosti, da bi denar dobili." Za bazen bi potrebovali 20 milijonov evrov. Vsi sogovorniki so sicer prepričani, da bi bilo prvenstvo promocija plavanja.

Mankoč je ob tem poudaril, da je bilo v zadnjih desetih letih 60 odstotkov EP v montažnih bazenih in 40 odstotkov v fiksnih. Ti sprejmejo okoli dva tisoč obiskovalcev, montažni pa okoli deset tisoč; tudi v Stožicah bi jih bilo toliko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.