Slovenija
22 ogledov

"Proračun je plenilski"

Osnutek proračuna, ki ga bo na današnji seji mestnega sveta zagovarjala koalicij Žurnal24 main
Kranj. Danes o proračunu. Ta predvideva zadolževanje v višini 12 milijonov.

Seja. Mestna občina Kranj naj bi se letos zadolžila za 12 milijonov evrov. Tako namreč predvideva osnutek proračuna, ki ga bodo obravnavali na današnji seji mestnega sveta. Koalicija ga podpira, opozicija je po pričakovanju kritična.

"Le skupek želja"
"Proračun je plenilski," ugotavlja Igor Velov, svetnik Zaresa. "Ker župan Mohor Bogataj nima programa, želi pa zadovoljiti koalicijske partnerje, je proračun zgolj skupek njihovih zahtev in ambicij,” ocenjuje. Kot pravi, ga še posebno skrbi, da se bo morala občina zato zadolžiti do zgornjih meja. Na zadolževanje opozarja tudi svetnica Alenka Bratušek, ki pravi, da je "enormno veliko". Pogreša omembe vredne projekte, skrbi jo povečanje tekočih transferjev. "Za osem odstotkov naraščajo plače, višajo se izdatki za blago in storitve," našteva, meneč, da bi morali nekatere od teh stroškov zamrzniti, če ne zmanjšati.

"Prelomil je obljube"
Da Bogataj s tem pravzaprav prelamlja predvolilne obljube, opozarja njegova protikandidatka na volitvah Hermina Krt. "Poudarjal je, da bo stroške v upravi zmanjšal za 30 odstotkov, da se občina ne bo zadolževala. Proračun kaže ravno obratno. Preveč tekoče potraten je in premalo razvojno naravnan," 
meni.

Koalicija brani proračun
Nasprotnega mnenja so v koaliciji. "Gre za realne stvari, tisto, kar Kranj potrebuje. Imamo projekte, ki tečejo, projekte, ki jih bo treba izpeljati, tako da drugače ne gre," pravi Bojan Homan, podžupan iz vrste najmočnejše SDS. Tudi koalicijski SD bodo osnutek proračuna podprli. "Odpira razvojne možnosti," meni svetnik Beno Fekonja, brezskrben pa do zadolževanja vseeno ni. "Uprava bo morala zategniti pas in najti rezerve, da bo zadolževanje čim manjše," poudarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.