Slovenija
24 ogledov

Proračun je pod streho

Celjski mestni svetniki so bili zadovoljni, da so strokovne službe z večjimi in Žurnal24 main
Svetniki. Za šole in vrtce našli denar, za stanovanjske težave mladih družin ne.

Letošnji proračun Mestne občine Celje (MOC), težak dobrih 60 milijonov na prihodkovni in 64 milijonov na odhodkovni strani, je sprejet. Ob siceršnji 16,7-milijonski zadolženosti pa se bo MOC dodatno zadolžila še za sedem milijonov evrov, za kar je dobila soglasje ministrstva za finance.

Stanovanja šibka točka
“Proračun je realen in racionalen, čeprav so želje vedno večje od zmožnosti. Vsi bi imeli lepe fasade, urejene ceste, dovolj stanovanj, a v danem trenutku bi si težko privoščili več,” meni Primož Brvar (SD).

Okrepljen proračun

Prihodki. Kot so pojasnili v strokovnih službah MOC, so sredstva na prihodkovni strani povečali za dobrega 1,7 milijona evrov, nekaj pa so jih med postavkami tudi prerazporedili. Največ, kar 1,5 milijona evrov, naj bi v proračun prispeval Simbio.

“Premalo vlagamo v razvoj univerze in visokega šolstva,” je opozoril Branko Lobnikar (Zares), Janja Romih (SD) pa je izrazila zadovoljstvo, “ker se je našel denar za šole in vrtce pa tudi fasade v mestnem jedru”.

“Želim si, da bi vendarle našli denar tudi za stanovanjski sklad, ki bi do stanovanj pomagal mladim družinam,” pa je svetnike opomnila Jana Govc Eržen (LDS).

Za šole, plazove, gasilce …
Za vzdrževanje osnovnih šol in vrtcev je zdaj v proračunu zagotovljenega dobrega 1,4 milijona evrov, medtem ko so sprva načrtovali le pol milijona, s čimer se večina svetnikov ni strinjala.

“Brez tega denarja bi težko zagotovili varnost naših otrok,” je poudarila Marijana Kolenko, svetnica SD. “Štiristo tisoč evrov bomo namenili sanaciji plazov, 60 tisoč pa razdelili med gasilsko zvezo in poklicno gasilsko brigado,” je pojasnil Marko Zidanšek, svetnik SLS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.