Slovenija
10 ogledov

"Proračun ne kliče trojke"

Evri Shutterstock
Predsednica vlade Alenka Bratušek je predlog proračuna za prihodnji dve leti. označila za zahteven, varčen, ponekod tvegan, a nikjer nevaren. Minister Čufer pravi, da ne načrtujejo novih davkov.

Po besedah predsednice vlade Alenke Bratušek, si proračun "prizadeva storiti vse, da bi naše domače težave doma tudi rešili". Proračun naj bi nas popeljal nazaj na pot razvoja in napredka. Ker so naše omejitve pri zadolževanju zaradi visokih obrestnih mer precejšnje, nam ne preostane drugega kot pametno uravnoteženje povečanja prihodkov in zniževanja odhodkov proračuna, je povzela.

Izpostavila je tri stvari, in sicer, da je proračunski primanjkljaj pod tremi odstotki, da se razvoja ne žrtvuje dolgovom, ampak se za izobraževanje, vlaganje v znanje in raziskave namenja kolikor je mogoče, in da se investicije niso upočasnile. Poudarila je, da jim je uspelo znižati število brezposelnih in povečati izvoz za 2,3 odstotka. Kot je poudarila "je to premalo in ni le naša zasluga".

Po njenih besedah so proračun uskladili brez večjih rezov v socialne pravice in pokojnine ter brez enostranskih posegov v plače. Ob tem je dodala, da ohranjanje javnega sektorja ne pomeni ohranjanje privilegijev, ampak razvoj solidarne družbe: šolstva, zdravstva, socialnega varstva.

Največja neznanka so banke

"Negativna gospodarska rast Sloveniji onemogoča še bolj spodbudno načrtovanje razvoja," je dejala. Ob tem je priznala, da je največja neznanka ocena potrebnih sredstev za sanacijo bank.

Glede načrtovanja davčnih prihodkov je Bratuškova poudarila, da je vlado vodil kriterij socialne pravičnosti. "Prepričana sem, da delamo v smeri socialne pravičnosti," je glede načrtovanja davčnih prihodkov dejala Bratuškova. Zato je vlada že zvišala DDV, saj najbolj enakomerno porazdeli bremena med tiste, ki porabijo več. Zaradi tega bodo obdavčili tudi nepremičnine ter premoženje, katerega izvora imetniki ne znajo pojasniti in dokazati.

"Ne načrtujemo novih davkov"

Finančni minister Uroš Čufer je dejal, da proračun za prihdonji dve leti Slovenijo pelje v smer fiskalne stabilizacije. Vlada želi vzpostaviti stabilno davčno okolje, da bodo podjetja vedela, kakšne obremenitve jih čakajo in bodo lahko normalno načrtovala investicije in poslovanje. Ob tem je zatrdil, da "v letu 2014 ne bomo sprejeli nobenih novih davčnih ukrepov".

Minister je ocenil, da se slovensko gospodarstvo ob ukrepih za stabilnost javnih financ in sanacijo finančnega sistema sooča z zelo postopno stabilizacijo. "Vlada je upoštevala, da je financiranje podjetij zaradi kreditnega krča omejeno, ter da se je sanacija bank zaradi zahtev Evropske komisije in izvedbe stresnih testov zavlekla," je dejal. Koliko denarja po potrebnega za sanacijo bank, je še neznanka.

Čufer je izpostavil bolj prosti sivi ekonomiji, znižanje plač v javnem sektorju, neusklajevanje pokojnin, neusklajevanja in nižanje socialnih transferjev ter bistveno bolj racionalno porabo tekočih izdatkov.

Kritika opoziciji

Predsednica vlade je ob svoji predstaviti kritizirala tudi opozicijo: "Odplačujemo vaše dolgove. Med letoma 2004 in 2008 se je bruto dolg Slovenije podvojil, kar bodo davkoplačevalci plačali ob sanaciji bank."

Vlada je pri pripravi predloga proračuna za prihodnji dve leti upoštevala tudi nezadovoljstvo ljudi. "To ni le nakopičeno, je tudi upravičeno," je dejala Bratuškova.

Ob tem je spomnila, da je vlada v skladu z vnaprej napovedano zadržanostjo do ostrih varčevalnih ukrepov v Bruslju izpogajala podaljšanje roka za doseganje uravnoteženega proračuna. "S tem smo se lahko izognili še bolj rigoroznemu varčevanju, ki bi preveč prizadelo naše državljane," je dejala in ponovila, da si vlada želi socialno pravično Slovenijo.

Komentarjev 3
  • Scott 20:38 08.oktober 2013.

    Ta vlada naj čimprej odode, ker ne zna in ne zmore!

  • YaKo 16:20 08.oktober 2013.

    Čufer pravi, da ne načrtujejo novih davkov, to se jih sprot zmislijo, banda pokvarjena!

  • dragec 10:11 08.oktober 2013.

    za SLO ni samo trojka, 3x3, pa naj drmajo.