Slovenija
14 ogledov

Proračun ob 3,6 milijona evrov

Trend števila zavezancev David Jug
Dohodninski zavezanci so lani nevladnim organizacijam namenili 350 tisoč evrov manj kot leto prej.

Zavezancev, ki pet odstotkov dohodnine namenijo nevladnim organizacijam, je iz leta v leto več – v šestih letih se je njihovo število podvojilo. Lani je bilo takih že skoraj 40 odstotkov.

Nevladniki  so denar na račune prejeli konec septembra; vseh organizacij, ki so jim zavezanci namenili donacijo, je kar 4.402. Se je pa letos zanje – kljub večjemu številu ljudi, ki so jim denar poklonili – nakopičil manjši znesek. Skupaj so prejeli 3,6 milijona evrov.

Največ Karitasu, drugi Rdeči noski

Največ denarja, okoli 132 tisoč evrov je dobil Slovenska Karitas, nekaj manj kot 90 tisočakov je prejelo društvo Rdeči noski oziroma klovni zdravniki, ki po bolnišnicah skrbijo za razvedrilo otrok.

"Kontinuiran porast posameznikov, ki nam odstopajo del svoje dohodnine, pojasnjujemo z njihovim zaupanjem v kakovost in pomembnost našega dela v slovenskih bolnišnicah ter drugih ustanovah," pojasnjujejo pri Rdečih noskih in dodajajo: "Klovni zdravniki so v letu 2013 obiskali 41.139 otrok in odraslih, na 830 obiskih v 30 ustanovah po celi Sloveniji. Uspeh – zaupanje in kredibilnost organizacije pripisujemo 10. letnemu strokovnemu delu, visoki usposobljenosti klovnov zdravnikov – profesionalnih umetnikov, tesnemu sodelovanju z bolnišničnim osebjem, nenehnemu izpopolnjevanju in nadgrajevanju umetniških veščin ter uspešnega dela z otroki (tudi s posebnimi potrebami), starši, odraslimi pacienti, starostniki in predanosti celotne ekipe."

Finančna uprava: Gre za preliminarne podatke

"To so preliminarni podatki, ki temeljijo na izdanih informativnih izračunih dohodnine. Vsak ugovor, teh je sicer le štiri odstotke, lahko spremeni stanje," pojasnjujejo na finančni upravi, kjer še dodajajo: "Naslednja izplačila – torej od tistih donatorjev, ki so podali ugovore zoper informativne izračune ali so vložili dohodninske napovedi, pa odmera še ni zaključena – si bodo sledila na tri mesece."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.