Slovenija
399 ogledov

Proračunu se obeta veto

denar euro štetje Profimedias
Interesna skupina lokalnih interesov v državnem svetu je sprejela predlog za odložilni veto na prejšnji teden sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki med drugim določa višino povprečnine za občine.

Predstavniki lokalnih interesov so bili do zakona zaradi predvidenega financiranja občin kritični že ob sprejemanju zakona, v predlogu za odložilni veto pa so zapisali, da določeni znesek povprečnine ne zagotavlja financiranja dejanskih stroškov občin.

Svetniki opozarjajo, da bi morali za izračun povprečnine kot izhodišče vzeti dejanske stroške iz leta 2018, ne pa povprečja stroškov za zadnja štiri leta, ter dodati še predvidene povečane stroške. Po njihovem mnenju bi morala povprečnina za leto 2020 znašati 658,80 evra in za leto 2021 668,10 evra.

Takšno rešitev je v predlog zakona z dopolnilom vnesel parlamentarni odbor za finance, a so nato poslanci na plenarni seji ob glasovanju o proračunskih dokumentih znesek povprečnine znova znižali. Za leto 2020 je tako določena povprečnina v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra.

Po opozorilih finančnega ministra Andreja Bertonclja bi namreč ob občutnem zvišanju povprečnine prišlo do neskladja med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, zaradi česar je omenil celo možnost odstopa.

Opozorili na vse večje stroške občin

Svetniki kljub takšnim stališčem poudarjajo, da se ne upošteva dovolj, da so stroški občin vse večji. "Veljavni sistem financiranja občin ne upošteva raznolikosti posameznih skupin občin, kar je bilo še posebej očitno pri dvigu plač v javnem sektorju, saj imajo večje občine z več javnimi zavodi več stroškov kot manjše občine," so zapisali.

Opozorili so tudi na vse večje stroške občin za financiranje odprave posledic naravnih nesreč, ki so v luči podnebnih sprememb vse pogostejše, pri tem pa finančno podhranjene občine največkrat niti ne morejo računati na finančno pomoč države.

Državni svet bo o predlogu za odložilni veto odločal v četrtek na seji, ki bo v prostorih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Če bo veto izglasoval, bo moral DZ o zakonu še enkrat glasovati, vendar ga bo morala podpreti več polovica vseh poslancev. Prvič je sicer za glasovalo 48 poslancev, 41 pa jih je bilo proti. Med slednjimi je kot edini koalicijski poslanec Robert Polnar iz DeSUS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Janez 08:40 26.november 2019.

    Pravilno -veto, ampak ne samo zaradi občin, saj če bi delali bolj racionalno in organizirano bi lahko z denarjem, ki jim je dodeljen naredili več. Veto bi morali dati zaradi revščine v Slovenije, saj živi ogromno ljudi pod pragom revščine ...prikaži več na bankah pa milijarde v hranilnih vlogah oz. depozitih. Je to pravično. Eni ne vejo kam z denarjem, niti ga država ne zna spodbuditi za razvoj, drugi pa nimajo za preživetje. Sramota!!

  • Janez_53 16:27 25.november 2019.

    Mešalci d..... bodo zopet imeli pet minut slave!