Slovenija
11 ogledov

Proslavili združitev Prekmurcev

Žurnal24 main
V Črenšovcih so proslavili predvečer praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Tamkajšnji župan pravi, da je to praznik vseh slovenskih državljanov.

V Črenšovcih je potekala osrednja prireditev pred jutrišnjim praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Z državnim praznikom, ki ni dela prost dan, se spominjamo odločitve Pariške mirovne konference, ko je Prekmurje leta 1919 pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Slavnostni govornik proslave, črenšovski župan Anton Törnar, je povedal, da zavedni prekmurski človek svoje jezikovne in s tem tudi narodne pripadnosti ni nikoli pozabil, se ji ni odtujil in ga pri tem tudi ni mogel nihče streti.

"Praznik, ki ga praznujemo, ni le naš, ampak je to praznik vseh slovenskih državljanov ne glede na nacionalno pripadnost, to pa je tudi praznik celotnega prekmurskega prostora, ki je skozi lastno identiteto oblikovano skozi bogato zgodovino znal vedno ohraniti in kot zgled vsem drugim razviti visoko toleranco sobivanja tudi z drugače govorečimi in drugače verujočimi narodnostnimi skupnostmi,"
je še povedal župan.

Prireditve se je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk.

V torek bo slovesnost tudi v Beltincih, saj imajo občinski praznik v spomin na 17. avgust 1919, ko je bilo tam veliko ljudsko zborovanje, po katerem so tudi izbrali datum združitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.